IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната устна е по-чувствителна

6 март 2012 07 15

Тя има по-важна роля за целувката и усмивката ни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сочните устни винаги са били символ за сексапил, а изписаните устни са си класическа рамка за красота. Не е учудващо, че притежателите на такива устни имат повече успехи сред противоположния пол.

Оказва се обаче, че долна устна е тази, която играе по-важната роля по отношение на това как се усмихваме, целуваме, говорим и храним. Това са установили австралийски учени от университета на Южна Австралия. Според тях усещането върху устните не е равномерно и долните устни са много по-чувствителни от горните.

Сензорните рецептори по кожата са много важни за способността на мозъка да контролира движенията на тялото. Рецепторите на устните сигнализират на мозъка какво е положението и състоянието им. Те са важни за всички движения на устните - от целувките и усмивките до образуването на думи и храненето.

Австралийските учени изследвали чувствителността на устните на 23-ма души с дискове с нарези, вариращи от 0,25 мм до 3,5 мм. Резултатите показали, че долните устни усещат резките много по-добре от горните. Това означава, че мозъкът следи много повече какво прави долната устна в сравнение с горната, когато координира дейности като усмивките и говора. Изследователите обаче не уточняват, дали хората с по-плътна долна устна са по-изкусни целувачи или пък са притежатели на по-чаровна усмивка!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари