IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето може да намали риска от развитие на шум в ушите

22 март 2014 11 30

Кофеинът има защитен ефект срещу постоянния шум в ушите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кафето е сред любимите напитки на милиони хора по света. Неведнъж са изтъквани ползите за здравето от консумацията на кофеиновата течност. Сега всички почитатели на кафето имат още една причина да продължават да пият любимата си напитка. Оказва се, че черната течност може да предотврати развитието на шум в ушите. Достатъчно е само човек да приема по минимум три кафета на ден.

Това показва ново проучване, в което се включили 70 000 жени. Резултатите от него сочат, че кофеинът може да има защитен ефект срещу постоянното „звънене“ в ушите. Ето защо безкофеиновото кафе не би могло да има същите полезни свойства. До това заключение стигнали канадски изследователи, които проследявали навиците, свързани с кафе при жени на средна възраст. Те открили, че при участничките, които пият по 3-4 чаши кафе на ден, има между 15 и 20% по-малък риск да развият шум в ушите.

Интересното е, че преди години се смятало, че всъщност кофеинът влошава това неприятно състояние. След като обаче страдащите, които спрели кафето, не се подобрили, а дори в някои случаи се влошили, учените решили да преразгледат мнението си за кофеина и неговия ефект върху шума в ушите.

Шумът се причинява от увреждане на нервите на вътрешното ухо. Хората могат да го предизвикат, излагайки се на силна музика, на студено или ако имат ушна инфекция. Щетите са ненормален поток от импулси, които мозъкът интерпретира като постоянен звук. Много от хората страдат от временен шум в ушите, който обикновено минава след няколко часа. Той може да се дължи на излагане на студ или по-силна музика, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари