IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво каза, скъпа?

1 април 2014 15 12

Изследователите откриха, че слухът ни наистина може да се „настрои“

Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Всички сме чували израза да си „настроя слуха“, а се оказва, че наистина има такова понятие. Изследователите откриха, че ушите на човек могат да игнорират определени звуци, шумове и разговори, за да чуят това, което ги интересува много повече.

Точно това умение на слуха ни позволява да разговаряме в шумни и претъпкани помещения и все пак да успяваме да се чуваме един друг. Учените са категорични, че човешкото ухо е забележително умело в това да разпознава един-единствен глас сред шумотевицата, но те не са съвсем наясно защо това е така.

Според изследователите в ушите ни има „малки тунели“, които са ключът към настройката на слуха ни. Тези тунели (намират се в покривната мембрана на вътрешното ухо) всъщност блокират някои досадни звуци и така осигуряват механично филтриране и сортиране на специфичните звуци.

Новите открития са публикувани в медицинския вестник „Biophysical“. Авторът на изследването Рузбех Гафари от Университета в Съсекс смята, че това откритие може да доведе не само до подобряване на слуховите апарати, но и дори до усъвършенстване на микрофоните и телефоните.

„Човешкото ухо е много по-съвършено от техниката. Голяма част от нашата способност да диференцираме звуците е честотно-базирано умение“, казва Гафари.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )