IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кола маската на бикини зоната може да бъде опасна

25 юли 2014 13 00

Тя увеличава риска от заразяване с полово предавани инфекции

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За милиони жени по целия свят кола маската на бикини зоната е рутинна част от техния разкрасителен режим. Експерти обаче предупреждават, че дамите трябва да имат едно наум, защото процедурата може да се окаже опасна за тяхното здраве.

Скорошен преглед на различни проучвания, публикувани в JAMA Dermatology, сигнализира, че кола маската се свързва с повишен риск от заразяване с болести, предавани по полов път.

Резултатите показват, че премахването на окосмяването в зоната на пубиса може да предизвика „дефицити в кожно-лигавичната бариера“ (мембраната на кожата), което позволява на вируси или бактерии да навлязат по-лесно в организма.

Промискуитетът (честата и произволна смяна на сексуални партньори) също е свързан с премахването на окосмяването в бикини зоната, което може да бъде друга причина за повишения риск от заразяване с полово предавани болести. В САЩ например, жените са по-склонни да се обезкосмяват, ако имат активен полов живот и обратно – правят го по-рядко, ако не правят секс редовно.

Макар че като цяло кола маската се счита за безопасна разкрасителна процедура, тя може да предизвика микро травми на кожата и на нейните основни структури. Това от своя страна може да доведе до фоликулит – инфекция на космените фоликули.

Жените, подлагащи се на кола маска на интимната зона са застрашени също така и от заразяване с бактерии като staphylococcus aureus, streptococcus pyogenes and pseudomonas aeruginosa. Те могат да се предават чрез замърсени инструменти или от козметичката, която извършва процедурата, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

None.nik ( преди 9 години )
Миспя , че ако сменяш партньори и се заразиш с венерическа болест няма да ти е виновна кола маската, а това , ше не си ползвал предпазни средства например. Също така козметичката няма как да те зарази с нещо , тъй като използва ръкавици и кола мастката е за еднократна употреба. Виж ако ти имаш лоша хигиена и не се къпеш ежедневно по 2 пъти може да си докараш инфекция :) Това е мое мнение, от 10 години си правя така наречния "интим" и не са ме заразили с нищо и да уточня имам 1 партньор :) Но и 10 да имаш пак от кола маската няма как да си докараш венерическа болест:))))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар