IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как рожденият ден се отразява на здравето ви

8 декември 2015 06 00

Датата на раждане се оказва ключова за някои предразположености

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Възможно ли е месецът, в който сте родени да определя останалата част от живота ви? Силно твърдение, но не съвсем лишено от смисъл. Десетки изследвания показват, че сезонът и месецът на раждането ви имат значение и то най-вече за здравословното ви състояние. Например:

- Децата, родени през есента, са по-склонни да развият алергии към мляко, яйца и фъстъци, се казва в изследване, публикувано в сп. Allergy през 2012. Причината е, че те имат по-ниски количества на витамин D при раждането си.

- Тайландско изследване пък твърди, че родените през есента са по-склонни с 13 % да развият астма, защото през първите месеци от раждането си са изложени на по-студено и ветровито време.

- През 2009 г. Университетът Нотр Дам излиза с хипотезата, че зимните бебета са по-нещастни. Направено е проучване на родилките в този период, според което повечето майки са неомъжени или с недобро образование.

- Скорошно проучване на немски учени пък издава, че родените между ноември и януари имат по-голям шанс да се окажат левичари. Причината е в количеството тестостерон, което се повишава в утробата при по-малко дневна светлина и афектира лявата половина на мозъка на плода.

- Пролетните бебета са по-податливи на автоимунни заболявания, твърди изследване, публикувано през 2012 в BMC Medicine.

- Родените през лятото пък са по-склонни към самоубийство, твърди унгарско изследване от 2010 г. Според него юлските бебета са с 14 % по-склонни да сложат край на живота си от декемврийските.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари