IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майките вменяват комплекси на децата си

30 ноември 2015 16 00

Особено по отношение на пълнотата

Кели Престън и Джон Траволта с дъщеря си Ел Блу; Снимкa; gettyimages.com

Кели Престън и Джон Траволта с дъщеря си Ел Блу; Снимкa; gettyimages.com

„Не яж сладко, не яж тестено, не пий газирано – ще напълнееш!“, тези думи са характерни за повечето майки, но именно подобни забележки вменяват на децата им предразсъдъци, свързани с пълнотата.

Ново проучване разкри, че тези предразсъдъци към свръхтеглото се оформят у малчуганите още в ранна възраст като виновници за това са родителите им.

Новозеландски учени установиха, че дори 3-годишните деца са възпитавани така от майките си, че напълняването е нещо лошо и страшно и в никакъв случай не е допустимо.

Изследователи от университета на Отаго показали на бебета снимки на хора, чиито лица са с неясни очертания. Някои от хората били дебели, а другите – слаби.

Оказало се, че по-малките деца предпочитат да гледат снимки, на които се виждат хора с пълна фигура, а по-големите деца – снимки на хора с по-слаба фигура.

Родителите им трябвало да попълнят въпросник, за да се прецени отношението им към затлъстяването. Констатирано било, че децата на родители, които най-силно негодуват срещу затлъстяването, е по-вероятно да харесват слаби фигури.

„Налице е силна взаимовръзка – колкото по-категорично майката е изразила неодобрението си към затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло“, заяви ръководителят на изследването – експертът по психология Тед Ръфман.

Ръфман и колегите му фокусирали вниманието си и върху други фактори – индекса на телесната маса на майката, времето, прекарано от детето пред телевизора, но не открили взаимовръзка.

Получените резултати свидетелстват ясно, че хората не се раждат с предразсъдъци към затлъстяването, а тези предразсъдъци се оформят у тях в детска възраст.

„Изненадващото е, че децата научават тези неща в съвсем ранна възраст – отбеляза Ръфман. – Подобно поведение не е просто неучтиво. То може да има негативни последствия върху физическото и психичното им здраве.“

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Experimental Child Psychology.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари