IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 интересни факта за сърцето

13 април 2016 05 00

Една добра причина да се смеете повече и да пиете червено вино

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички знаем, че без сърце не може да се живее. Заедно с мозъка, то е най-важният орган в човешкото тяло и трябва да се грижим внимателно за него. Малцина обаче са запознати в детайли какво представлява то, как функционира и как да го пазим. Ето 10 интересни факта за сърцето, които може да ви изненадат!

1. Сърцето е не по-голямо от юмрук и не тежи повече от кенче газирана напитка.

2. Сърцето бие по около 100 000 пъти на ден, което означава че средно то тупти около 2,5 млрд. пъти за целия ви живот (при средна продължителност около 70 години).

3. Ако трудно получавате ерекция, вероятно имате проблеми със сърцето. Направете си необходимите изследвания.

4. Сексът може да спаси сърцето ви! Мъжете, които правят секс поне два пъти седмично са по-малко застрашени от сърдечносъдови болести.

5. Смехът е полезен за сърцето. Той балансира вашите хормони на стреса, намалява възпалението в артериите и увеличава HDL или т. нар. „добър холестерол“. Тези ефекти продължават най-малко 24 часа.

6. Алкохолът прави сърцето ви „щастливо“. В частност червеното вино! То съдържа антиоксиданти и съединение, наречено ресвератрол. Така че пиенето в умерени количества (до две питиета на ден и не повече от 14 на седмица) може да предпази сърцето от увреждане на артериите.

7. Сърцето ви не се намира вляво, както си мислите. Всъщност то е позиционирано в центъра на гърдите точно под гръдната кост. Просто е наклонено леко вляво, твърди кардиологът от Сан Диего д-р Амит Шрикер.

8. За един живот сърцето изпомпва около 163 млн. литра кръв.

9. Тъгата може да доведе до сърдечни проблеми. Ако като дете сте имали травматични преживявания, по-късно в живота ви те може да се превърнат в сърдечни проблеми, заради повишеното количество на хормона на стреса кортизол, който вреди на сърцето и вече се е натрупал в тялото.

10. Сърцето ви наистина може да бъде разбито. Всяко внезапно емоционално събитие може да провокира „синдрома на разбитото сърце“ наричан още с термина стрес-индуцирана кардиомиопатия. Хормоните на стреса, включително и адреналина може да причинят временно увеличаване на част от сърцето, което затруднява изпомпването на кръв. Той е различен от сърдечния удар, тъй като не включва запушени артерии, но в редки случаи може да бъде фатален.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари