IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за сънищата

13 април 2016 14 30

Знаете ли защо не можете да ходите на сън?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Никой досега не е успял да хване алгоритъма на сънищата, твърди Патрик МакНамара, изследовател на сънищата и професор в университета в Бостън. Но много учени са успели да открият доста интересни неща за тях.

От хората, които сънуват в черно и бяло до това как да контролираме кошмарите, ето кои са 10-те най-увлекателни и невероятни факти за сънищата:

Чувствата в сънищата са реални

Хората изпитват същите емоции на сън, които и в живота. Ето защо може да се събудите разплакани, усмихнати или дори викащи.

„Мокрите“ сънища се появяват по-често, отколкото мъжете си признават

83 % от мъжете са сънували „мокри сънища“, показва проучване на университета в Индиана. Според някои изследователи, те се появяват по-често при тези, които дълго време не са изпитвали оргазъм. Това е така, защото тялото търси естествен начин да освободи място за свежи запаси сперма. Макар че „мокрите сънища“ са характерни основно за пубертета, според университетското изследване мъжете около 40-те имат средно по един такъв на всеки 5 седмици.

Сънищата стават по-луди с напредването на нощта

Сънищата преди събуждане са доста по-откачени, отколкото тези в началото на нощта, се казва в едно английско изследване. Когато човек заспива, умът му все още се опитва да се освободи от напрегнатите мисли през деня, което обяснява и факта, че сънищата в този период са по-близки до действителността.

Някои хора сънуват в бяло и черно

Британски учени разкриха, че голяма част от възрастните хора сънуват в черно и бяло 25 % от времето, в което спят.

Непознатите в съня ви може и да не са съвсем непознати

Някои учени вярват, че непознатите хора в съня всъщност са хора, които сте виждали преди. Дори да не сте им обърнали внимание, мозъкът ви ги е абсорбирал като образи.

Някои от частите на тялото може да ви изглеждат размазани в съня

Повечето човешки мозъци изпитват затруднения да пресъздават части от тялото на сън и затова ги видоизменят – може да липсват, да са деформирани или дори размазани.

Не можете да ходите в съня си

Точно както мозъкът трудно пресъздава части от тялото, той не може да възпроизведе и усещането на докосването на краката до земята в ход. По тази причина в сънищата обикновено вие летите или се плъзгате.

Може да контролирате сънищата си

Може да тренирате мозъка си да бъде в съзнание, докато сънувате, но без да се събуждате. Как да го направите? Питайте се през няколко часа дали сънувате. Гледайте отражението си в огледалото, което в съня ви изглежда по-странно и различно. Повтаряйте си, че не сънувате и че сте в реалността. Изглежда странно, но тази практика тренира мозъка ви да разпознава физическото ви съществуване и ще започне да прави разлика между материалното и нематериалното. След като се научите да разпознавате кога сънувате, дори ще можете да направлявате съня си.

Може да преборите кошмарите

Гонят ви чудовища и точно преди да ви стигнат се събуждате. Това се случва отново и отново през определени периоди. Достатъчно! При следващия подобен страшен сън просто повторете сцената в главата си, когато сте будни, но този път изберете спокоен и щастлив край. Тази „терапия“ ще ви помогне да успокоите ума и ще подобри края на съня, когато се появи следващия път.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари