IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си спестите калории на обяд

16 януари 2015 10 00

5 лесни начина

Снимка; thinkstockphotos.com

Снимка; thinkstockphotos.com

Няколко прости промени в обедното ви меню могат да ви спестят доста калории и въпреки това да останете сити и доволни.

Повечето от нас предпочитат да хапнат вкусен сандвич или обилно блюдо в обедната си почивка, за да имат енергия до края на работния ден. Вие пак можете да обядвате качествено, но да си спестите излишните калории на обяд.

Ето пет съвета по темата:

1. Внимавайте със сосовете

Най-лесният начин да си спестите излишните калории, когато планирате да обядвате сандвич или пица, е да махнете сосовете, които съдържат майонеза. Една супена лъжица майонеза съдържа 94 калории, а в същото количество горчица има само 10. Само не си поръчвайте медена горчица, защото тя е по-калорична. Същото важи и за сосовете за салата – избягвайте ги!

2. Заменете кашкавала с авокадо

Ако си падате по сандвичите с кашкавал, то опитайте се да го замените с някакъв зеленчук, например авокадо, нарязано на тънки филийки. То съдържа по-малко от половината от калориите в кашкавала, но в него има фибри и здравословни мазнини. Беконът пък можете да замените с риба тон.

3. Хранете се седнали и с нож и вилица

За всеки служител, претоварен от работа, е изкушаващо да си вземе обяда от заведението за бързо хранене и да го изяде на крак. Много по-здравословно е да отделите 15 минути повече, но да си вземете някакво топло ястие или салата, които да изядете спокойно на маса, използвайки прибори за хранене.

4. Заменете сандвича със супа

Топлата супа за обяд е идеално решение в студения сезон. Избирайте си по-бистри супи, а не крем супи, в които има повече калории, защото обикновено се консумират с крутони или с кашкавал/сирене. Голямата порция супа може да ви засити за няколко часа.

5. Намерете алтернатива на десертите

След обяд много хора имат нужда да хапнат някаква лека, но сладка закуска или казано с други думи – десерт. Тук е моментът да спрете да похапвате шоколад и да заложите на пресните плодове или на плодовото, нискомаслено кисело мляко.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари