IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които вредят на плодовитостта

22 юли 2015 14 10

Младите жени рядко се замислят по този въпрос

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Връзка, брак и деца са само три от многото неща, които минават през ума на всяка една жена, която се намира в 20-те си години.

В днешно време представителките на нежния пол започват да планират създаването на семейство на по-късен етап от живота си, около 30-те и затова, преди това рядко се замислят за своето репродуктивно здраве.

Те не си дават сметка, че някои неща могат да засегнат способността им за зачеване, докато не се сблъскат с проблема.

Имайте предвид, че вашата плодовитост може да се повлияе негативно от начина ви на живот и най-вече от следните 8 неща:

1. Противозачатъчните хапчета

Противозачатъчните хапчета са предназначени за предпазване от бременност. В същото време те доказано могат да объркат месечния ви цикъл и хормоналния ви баланс. Затова ако можете да си ги спестите – по-добре го направете.

2. Тютюнопушенето

Пушенето засяга редица аспекти на вашата плодовитост. Цигарите оказват влияние върху подвижността или движението на маточните тръби. По този начин те възпрепятстват движението на яйцеклетката в тръбата.

3. Алкохолът

Алкохолът води до две неща. Първо, прекомерната му употреба вреди на черния дроб. Освен това той може да доведе до рискови и опасни сексуални практики, които могат да доведат до полово предавани инфекции, които от своя страна да доведат до бъдещо безплодие.

4. Твърде много спорт

Спортът е чудесен за ума и тялото, но прекаляването с него може да доведе до нездравословно намаляване на телесните мазнини. Когато тялото ви изгуби мазнините си, яйчниците „умират от глад“ и губят способността си да функционират нормално. Казано с други думи, можете да изгубите овулацията си.

5. Диетите

Екстремните диети, които се базират на жесток нискокалоричен режим, вредят на хормоните на щитовидната жлеза. Този факт може да предизвика кисти в яйчниците, загуба на овулация, нередовен цикъл и др. усложнения, които да доведат до безплодие.

6. Марихуана

Според нови изследвания жените, които прекаляват с пушенето на марихуана, могат да абсорбират веществото THC (тетрахидроканабинол) не само в белите си дробове, но също и в органите на малкия таз. Това може да повлияе върху подвижността на сперматозоидите на партньора им на по-късен етап.

7. Нередовен месечен цикъл

С изключение на жените, които пият противозачатъчни, бременните и тези, които са в менопауза, другите жени трябва да имат редовен цикъл всеки месец. Нередовната менструация трябва да бъде наблюдавана от лекар и то навреме, защото тя може да доведе до по-сериозни проблеми, засягащи яйчниците.

8. Ендометриоза

По време на нормалния менструален период, ендометриална тъкан се изхвърля през шийката на матката във вагината. Въпреки това, ендометриална тъкан също може да бъде експулсирана „назад“ през фалопиевите тръби и депозирана в таза. Когато тази тъкан се имплантира в таза, тя започва да расте и се получава болестта ендометриоза. Тези импланти могат да доведат до увреждане на маточните тръби и яйчниците. Ако усещате силна коремна болка или болка в таза с неизвестна причина, трябва да се изследвате, защото това може да е сигнал за ендометриоза.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари