IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколад срещу диабет

6 януари 2016 07 40

Намалява риска със 17% при здрави хора

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Шоколадът е свързан с диабета, но не в смисъла, за който можем първоначално да си помислим.

Учени са установили, че младите хора с нормално тегло, които ядат шоколад, се предпазват от диабет, съобщи Food Consumer.

Консумацията на шоколад, две или повече порции на ден, намалява риска от диабет със 17%. Ползата е по-голяма, ако човек не страда от сърдечносъдови заболявания.

По-малка е при възрастните хора или тези с наднормено тегло. Експертите подчертават, че какаото и продуктите, в които то се съдържа, отдавна са включени в списъка на суперхраните. Те помагат да се предотврати развиването на сърдечносъдови болести.

Специалистите все още спорят за ползата от млечния шоколад, тъй като в него има много мазнини и захар. Безспорна е обаче тази на черния шоколад. Преди време бе установено, че шоколадът се бори с инсулиновата резистентност, окислителния стрес и възпаленията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари