IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Грешки при топене на мазнини

29 април 2016 11 45

Какво да спрем да правим?

Страхил Иванов: Грешки при топене на мазнини

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това, какви грешки допускаме при топенето на мазнини.

Грешка 1: Наблягате на грешните упражнения

Прекалявате с изолираните упражнения като бицепсово сгъване с дъмбел, кик-бек и други, които натоварват само един мускул. По този начин няма да имате добри и бързи резултати. Чрез тези упражнения не стимулирате достатъчно мускулни влакна, не изразходвате достатъчно енергия и съответно не използвате пълния потенциал на тялото си. Ако искате да забързате максимално метаболизма и да горите достатъчно калории, е необходимо да базирате тренировъчната си програма около един друг тип упражнения. Това са базовите упражнения. Чрез тези комплексни движения, които натоварват множество мускулни групи, ще стимулирате 10 пъти повече мускулни влакна, отколкото при изолираните упражнения. Така ще повишите енергоразхода, а оттам ще се оптимизира и мобилизирането и горенето на мазнини.

Грешка 2: Прекалявате с кардиото

Правите дълги и изтощителни кардио тренировки. Най-вероятно ви звучи познато? Вярно е, че ако целта ви е стягане и отслабване, е хубаво да комбинирате силовите тренировки с кардиото, но има правилен и грешен начин за това. Дългите и изтощителни кардио тренировки единствено ще ви донесат психическа умора и загуба на мускулна маса. За мен правилният начин е наблягането на силовите тренировки, защото те носят след себе си така нареченият afterburn effect – метаболизмът остава забързан часове след края на тренировката. Ако държите да включите кардиото в тренировъчната си програма, използвайте времето след тренировка или сутрин на гладно. Продължителността на една сесия трябва да е между 20 и 40 минути, но не повече. Така съчетани, тренировките и доброто хранене ще ви дадат оптимални резултати.

Грешка 3: Претренирате коремните мускули

1, 2, 20, 50... 500 коремни преси. Скучно и безсмислено. Ако разчитате на традиционните коремни преси и ги изпълнявате на ден по 100 пъти, това няма да ви помогне да постигнете желаните 6-pack abs. Коремните мускули са като всички останали мускули в човешкото тяло и се нуждаят от почивка. Това, което трябва да направите, е да изгорите мастните натрупвания в коремната зона. По този начин ще изпъкнат и коремните мускули.

Грешка 4: Правите прекалено дълги тренировки

Правите дъъъълги силови тренировки. Виждал съм хора, които тренират с часове и въпреки това не постигат желаните резултати. Защо? Всичко се крие на хормонално ниво. Перфектната тренировка трябва да е интензивна и кратка, и не на последно място – умна. Трябва така да подредите всичко, че да накарате хормоните да работят за вас. Аз лично правя по 4-5 силови тренировки през седмицата. Продължителността на всяка от тях е не повече от 30-35 минути (без да включваме загрявката и кардиото). Така стимулирам правилните хормони и оставям тялото ми само да изгори мазнините.

Грешка 5: Гладувате

„Няма да ям, така би трябвало да стане!“.“Пълни глупости, свалих 3-5 килограма само за седмица!“. А за колко време ги върнахте и качихте отгоре? Предполагам сте чували за йо-йо ефект? Тялото е прекалено умно и не можем да го излъжем толкова лесно. Хранете се с качествена и хубава храна. Това е истината. Нека онагледя думите си с един пример.

Да разгледаме два различни подхода. Първи подход: Имам кола, но нямам много гориво да я зареждам. Естествено, където мога, се опитвам да я пускам по инерция, за да спестя гориво. Втори подход: Имам кола и неограничено гориво. Повярвайте ми, натискам газта повече и повече, без да мисля за горивото!

Досетихте ли се вече? Метаболизмът ни работи по абсолютно същия начин. Когато му давате достатъчно храна и енергия, тялото ще работи на пълни обороти, а когато се опитвате да му отнемете от енергията, то ще забрави оборотите и ще отслабвате бавно, а в някои случаи изобщо ще спрете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари