IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрямката убива!

29 юни 2016 14 20

Краткият сън е опасен за сърцето, причинява диабет

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дрямката – мечта в жегата, блян на работното място, а когато пътуваме в автобуса тя става реалност. Независимо кога притваряме очи, без значение къде го правим, дрямката е едно от малките удоволствия в забързаното ни ежедневие.

Но уви, налага се да се събудим, защото ново изследване категорично показва опасността, на която се подлагаме, дремвайки за малко...

Проучването е проведено в Американския колеж по кардиология в партньорство с Университета в Токио. Ръководителят на изследването е диабетологът д-р Томохайд Ямада, изследвал над 307 хиляди души от целия свят. Японският лекар изследвал техните навици, здравословно състояние и най-вече съня им. Резултатите от работата му с тях са обезпокоителни. Крайъгълният камък е, че „дрямката е много често срещано явление по света, а опасността е неизвестна за хората“.

Тези, които притварят очи за повече от 40 минути, са в реална опасност от метаболитни проблеми, повишаване на лошия холестерол, високо кръвно налягане и трупане на мазнини около кръста. Но има и по-страшно от това. Дрямката през деня в рамките на 90 или повече минути увеличава риска от развиване на диабет тип 2 с 50%. Преумората и липсата на сън оказват същия риск от развиване на диабет.

Друго изследване на д-р Ямада, публикувано миналата година под заглавието „Сън и дрямка“, показва как кардиологичните заболявания при дремещите над 1 час нарастват с 82%, като 27 на сто от тях завършвали фатално.

Какво означава всичко това?

След като се нахраним и легнем на дивана, метаболизмът ни започва да функционира по неефективен начин. Оттам вредните храни, които сме погълнали, не се обработват както трябва и крайният резултат е купуването на дрехи по-голям размер.

За да избегнем всички тези „прекрасни“ следствия на дрямката, д-р Ямада горещо съветва да спим през нощта за около 8 часа. Според него краткият сън не бива да бъде по-дълъг от 20 минути.

В рамките на това време няма данни за възникващи проблеми в телата ни, напротив – 15-20-минутната дрямка е дори здравословна, ако бъде практикувана с подходяща дихателна техника. Открай време източните учения са въвели тази практика под формата на медитация, в която съзнанието се изключва, а сърцето тупти в ритъм с поемането на дъха.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари