IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Митове за жените и тренировките с тежести

29 юли 2016 11 00

Кои са те и каква е истината?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес треньорът ще ни разкрие популярни митове за жените и тренировките с тежести.

Мит1: Тренировките с тежести ще ви направят мускулести и мъжествени

Не е учудващо, че това е най-популярният мит сред дамите. Честите, прогресивни тренировки с тежести НЯМА да те направят мускулеста. Защо? Обяснението е просто. Жените не могат да синтезират по естествен път достатъчно тестостерон (един от основните анаболни хормони), колкото мъжете. Поради този факт за една дама е невъзможно да натрупа значителна мускулна маса само с вдигане на тежки неща.

Когато чуете думата „тежести“, най-вероятно в съзнанието ви изплува образа на жена културист. Повечето от тези жени използват анаболни стероиди, както и други добавки, за да развият подобна физика. Освен това, за да постигнете такива резултати, ще трябва да прекарвате часове в залата, вдигайки щанги, а да не забравяме, че повечето жени културисти имат и генетична предразположеност към трупане на мускулна маса!

Жените културисти не изглеждат по този начин поради някаква случайност. За целта са необходими огромни усилия, подплатени със синтетичен тестостерон и подходяща генетика. Ако просто провеждате тренировки с тежести без да взимате стероиди, нямате поводи за притеснения. Нещо повече, по този начин ще се отървете от целулита и ще се сдобиете със стегнато тяло като на фитнес моделите от списанията.

Мит 2: Тренировките с тежести няма да ви помогнат в топенето на мазнини

Ако искаме да отслабнем и да изгорим подкожните мазнини, трябва да правим монотонни кардио тренировки до припадък, нали?

Абсолютно невярно!

Всъщност, ако искате да постигнете бързи и дълготрайни резултати в горенето на мазнини, насочете се към тренировките с тежести!

Мит 3: Тренировките с тежести мигновено ще стопят бюста ви

При силовите тренировки тялото не гори калории единствено по време на самата тренировка, а и в продължение на часове след това. Ако приемате по-малко калории, отколкото горите, тялото ви ще се насочи към мастните депа, за да коригира калорийния дефицит. Не забравяйте, че горите мазнините от всички части на тялото, а не конкретно от гърдите. Освен ако не паднете под 12% подкожни мазнини, нямате притеснения.

Ще ви разочаровам, ако ви кажа, че и обратното не е възможно. Гърдите са съставени предимно от мастна тъкан. Следователно няма как да увеличите бюста си, ако започнете да вдигате тежести.

Мит 4: Тренировките с тежести ще ви направят сковани и неподвижни

Ако изпълнявате упражненията с правилна техника, гъвкавостта ви не само няма да намалее, но и значително ще се увеличи. Упражненията като клекове, мъртва тяга, флайс, лежанка с дъмбели и набирания осигуряват пълна амплитуда на движение. Тоест, изпълнявайки тези упражнения по правилен и безопасен начин, ще бъдете по-гъвкави и подвижни.

Мит 5: Ако спрете да тренирате, мускулите ви ще се превърнат в мазнини

Това е като да кажем, че златото може да се превърне в сребро. Мускулите и мазнините са два напълно различни типа тъкан. Когато решите да спрете да тренирате, ще започнете да губите мускулна маса поради липсата на физическа активност. Освен това повечето хора спират да спазват хранителния си режим. Забавеният метаболизъм в комбинация с лошите хранителни навици създават впечатлението, че мускулите ви магически се трансформират в мазнини. Но това, което се случва в действителност е, че губите мускулна маса поради намалената активност и акумулирате мазнини поради лошите хранителни избори.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари