IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотните бащи масово са с разклатена психика

30 декември 2016 06 00

Една пета от тези мъже имат две или повече хронични заболявания

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Самотните бащи са два пъти по-склонни да страдат от влошено физическо или психическо здраве, отколкото бащите с партньорки до себе си. Това твърди ново канадско проучване.

В допълнение, тези мъже изпитват същите стрес и напрежение, свързани с ниските доходи, безработицата и самотата, както и самотните майки, убедени са изследователите.

„Отдавна е известно, че това да си самотен родител има отрицателно въздействие върху здравето, но няколко изследвания се фокусират точно върху самотните бащи“, обяснява водещият автор на изследването Мария Чиу от Университета в Торонто.

По думите ѝ като цяло мъжете са по-склонни да търсят здравни услуги, особено когато става дума за психично здраве. Необходимо е да се обръща внимание на самотните бащи, по същия начин както на самотните майки, убедена е Чиу.

Тя и колегите ѝ са анализирали отговорите на 1058 анкетирани самотни бащи от канадската Общност за здравни изследвания, в периода между 2001 г. и 2013 г.

12% от самотните бащи са оценили психичното си здраве като лошо или незадоволително. Установено е още, че самотните бащи е два пъти по-вероятно да определят психическото си състояние като лошо, отколкото бащите в здрави семейства.

По-голямата част от самотните бащи, включени в изследването, са били на възраст над 45 години и преди това са били женени. 15% от тях са били безработни по време на проучването, а един от всеки петима е изкарвал твърде ниски годишни доходи.

Една пета от тези мъже имат две или повече хронични заболявания, а един от всеки 10 е диагностициран с тревожно разстройство.

Освен това, самотните бащи консумират по-малко плодове и зеленчуци и процентът на наднормено тегло и затлъстяване при тях е много по-висок, отколкото при самотните майки, сочи още изследването.

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари