IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 признака, че организмът е дехидратиран

13 февруари 2017 06 00

Какви са промените, свързани с урината?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато организмът е силно обезводнен, е възможно да страдаме от кръвни съсиреци и дори от припадъци. Леките нива на дехидратация могат да понижат нивата на енергията. Затова трябва да познаваме ранните признаци, които издават недостига на вода в организма. Предлагаме някои основни симптоми...

1. Жаждата

Силната жажда е сред най-видимите и разпознаваеми признаци на дехидратацията. Това е начинът тялото да ни каже, че ни липсва вода.

2. Сухата кожа

При наличие на дехидратация, няма достатъчно обем на кръвта и кожата изглежда като обгорена. Ако страдаме от суха кожа и сърбеж, е препоръчително да се консултираме с лекар.

3. Лош дъх

Обезводняването е причина за намалено образуване на слюнка. Недостатъчната слюнка в устната кухина води до повишен бактериален растеж и следователно до лош дъх.

4. Уринираме по-рядко

Дехидратираният организъм не изпитва нужда да уринира често. По отношение на урината, трябва да се следи и за цвета ѝ, като оранжевият и тъмножълт цвят са признак на обезводняване. При адекватно количество вода урината следва да бъде светложълта и бистра.

5. Замаяност

Възможно е да изпитаме лек световъртеж, когато сме обезводнени. Това е следствие на понижените нива на енергия, заради недостига на течности.

6. Запек

Той също е сред обичайните признаци на дехидратация. Липсата на вода може да попречи на регулирането на процесите, свързани с дефекацията, което води до запек.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари