IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни с неочаквано много сол

14 февруари 2017 12 00

За какво да внимаваме на етикета?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Тъй като повечето от нас са наясно с рисковете от консумацията на големи количества сол, се стремим да ограничаваме приема ѝ. Проблемът е, че солта може да се открие и в някои източници, за които не подозираме, че я съдържат.

На етикетите на продуктите солта може да присъства и като „динатриев фосфат“ и „мононатриев глутамат“. Ето кои пет храни могат да ни изненадат с високото си съдържание на сол:

1 Геврек = 560 мг, което е 24% от препоръчителното дневно количество натрий

Тестените изделия са основен виновник, тъй като те често съдържат сода бикарбонат или бакпулвер. В една чаена лъжица се съдържа съответно 1,280 мг и 480 мг.

½ чаша сос за спагети – 440 мг натрий – 19% от препоръчителния дневен прием

Добавената захар прикрива високото съдържание на сол в доматените сосове. Затова не бива да се заблуждаваме и да прекаляваме с количеството.

230 мл консервиран зеленчуков сок – 410 мг – 18% от препоръчителния прием за деня

Въпреки ползите, които зеленчуците носят за здравето, с тези сокове е добре да внимаваме, защото са с високо съдържание на натрий.

1 резен американско сирене = 240 мг натрий, което е 10% от препоръчителните за деня

Всички сирена, преминали през обработка, съдържат високи количества сол, като към този списък може да се добавят и синьото и фета сиренето.

1 чаша корнфлейкс, без добавено мляко – 270 мг. Осигурява 12% от препоръчителния дневен прием

Важно е да се има предвид, че в някои зърнени закуски се съдържа повече натрий, отколкото дори в чипса.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари