IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака на възпален апендикс

20 февруари 2017 06 00

Които не трябва да се пренебрегват

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето хора са запознати с често срещаните стомашни проблеми, като диария, запек, хранително отравяне или стомашно-чревен вирус.

Макар апендицитът да е сравнително по-рядко срещан – засяга около 5% от населението, ако попаднем в тази статистика, е желателно да установим проблема възможно най-скоро. Ако не се предприемат мерки, има риск апендиксът да се разкъса, а това може да бъде животозастрашаващо състояние.

Не всеки случай на апендицит води до разкъсване на органа, но колкото по-дълго състоянието остане нетретирано, толкова по-голяма е опасността. Ако установим някой от тези симптоми, не бива да бавим посещението си при лекаря...

1. Коремът ни боли повече от всеки друг път

Апендицитът обикновено причинява остра болка, която се простира от пъпа до корема – ниско отдясно.

Различните пациенти може да имат различни видове дискомфорт. Ако боли, докато вървим или кашляме например, е възможно цялата коремна стена да бъде възпалена.

2. Гади ни се, повръщаме или нямаме апетит

Тези симптоми могат да са и заради стомашно-чревен вирус, не всеки, засегнат от апендицит, ги изпитва. Но ако те са в комбинация с болка в корема, е много вероятно да става дума за наличие на състоянието.

3. Посещаваме тоалетната сравнително по-често

При някои хора апендиксът е разположен по-ниско и се намира много близо до пикочния мехур. Така, когато мехурът влезе в контакт с възпаления апендикс, пикочният мехур също може да се раздразни и възпали. В резултат се появява усещането, че непрекъснато ни се ходи до тоалетната, а когато уринираме, има и болка. Същите симптоми обаче може да се дължат и на инфекции на пикочните пътища.

4. Треперене и висока температура

Това са признаци на възпаление в организма. Ако апендиксът е възпален, в отговор се синтезират химически вещества, които сигнализират на клетките на имунната система.

5. Объркване

Ако се чувстваме дезориентирани и объркани, това може да означава, че инфекцията се влошава и дори е достигнала до кръвта. Това не означава, че нещо се случва с мозъка. Просто инфекцията е влошена и се изразходват много ресурси, включително кислород. Така остава по-малко за мозъка и неговата функция се затруднява.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари