Дъвченето на дъвка и консумацията на хляб може да се окажат вредни за здравето. Специалисти твърдят, че дългосрочното излагане на някои популярни хранителни добавки повишава податливостта на организма към инфекции.

Титановият диоксид, който се открива в различни храни като Е17, уврежда клетъчните структури в червата. Това не просто позволява на вредните бактерии да попаднат в храносмилателната система, но и пречи на усвояването на някои хранителни вещества.

Проведеното проучване на специалистите от Университета на Бингамтън в САЩ установява, че хроничното излагане на Е17 има ефект по отношение на способността на микровласинките да усвояват хранителните вещества, като цинк, желязо и мастни киселини.

Способността за разграждане на храната също е засегната, се посочва в данните, поместени в сп. NanoImpact.

Изследователите поясняват, че титановият диоксид е често срещана добавка, която консумираме в немалки количества и от дълго време.

Още по темата

Въпреки тези открития, здравни експерти признават, че титановият диоксид е безопасен и поглъщането му е почти неизбежно. Той може да попадне в храносмилателната система посредством паста за зъби, тъй като се използва за абразивното вещество, необходимо за почистване. Използва се още и в някои шоколади, понички и обезмаслени млека.