Изкуствените подсладители и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза присъстват в много голяма част от продуктите, които консумираме. Те обаче крият рискове за здравето и е препоръчително да бъдат замествани с натурални алтернативи. Предлагаме някои от тях, заедно с информация за полезните вещества, които съдържат.
1. Кленов сироп
Той може да се открие и под формата на прах или като кленова захар. Макар в кленовия сироп да се съдържат някои витамини, минерали и антиоксиданти, в обема, който обикновено се консумира, количеството им е малко. Така например една супена лъжица от сиропа осигурява около 1% от дневната нужда от калций, калий и желязо. Съдържа значителни количества магнезий – около 25% от препоръчителния дневен прием.
Когато си купуваме кленов сироп, трябва да избираме такъв с по-тъмен цвят, тъй като в него нивата на минерали и антиоксиданти са по-високи. Освен това, по-тъмният цвят е показател и за по-наситен вкус.
2. Мед
Пчелният продукт от векове се използва локално като метод за лечение на рани и за борба с инфекции. Консумацията му също носи редица ползи за здравето, стига да не прекаляваме, разбира се.
Този естествен подсладител съдържа малки количества съединения, които имат антиоксидантни, антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства.
За да се възползваме в най-голяма степен от тези ценни вещества, трябва да избираме мед, който не е преработван или това да е в минимална степен. Все пак не бива да се прекалява с пчелния продукт, тъй като в една супена лъжица се съдържат 20 калории и 5-6 г захар.
3. Кокосова захар
Подобно на бялата захар, кокосовата съдържа около 15 калории за една супена лъжица. Кокосовата захар осигурява малки количества тиамин, желязо, мед, цинк, калий, фосфор, магнезий, калций и антиоксиданти.
В нея може да се открие и инулин – несмилаем въглехидрат, който действа като пребиотик и подпомага стомашно-чревното здраве.