IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко трика за бързо заспиване

23 февруари 2017 16 30

Как най-добре да се отпуснем преди лягане?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Въртенето в леглото без да можем да заспим в продължение на часове, може да ни изтощи до краен предел. За съжаление, това е доста често срещан проблем в съвремието ни, но има и начини, с чиято помощ можем да се борим срещу този проблем. Ето кои методи бихме могли да приложим в подобни случаи:

1. Да не се стараем прекалено

Много често се случва да се фокусираме върху някакъв аспект от живота си, да срещнем правилния човек например, и тази мисъл не ни дава мира. Същото нещо може да се случи и със съня. Колкото повече искаме да заспим, толкова повече заспиването се затруднява.

В подобни случаи следва да си напомним, че сънят е съвсем нормална функция на организма, не бива да се насилваме, а да опитаме да се успокоим.

2. Да оставим ума ни да се рее

Разсейващите мисли, които могат да ни отдалечат от мисълта за това колко много искаме да заспим, могат да бъдат изключително полезни за хората, които имат проблем със заспиването.

Така например можем мислено да планираме мечтаната си ваканция или да мислим за нещо друго, което ни е приятно.

3. Да си вземем топла, отпускаща вана

Кортизолът – хормонът на стреса в организма и телесната температура се понижават, когато спим. Така когато вземаме топла вана или душ, тялото започва да се охлажда бързо, което наподобява спада в нивата на кортизола и предизвиква сънливост.

Освен това, действа и много отпускащо, което също има важна роля за заспиването.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари