IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 храни, които експертите по хранене избягват

16 март 2017 10 40

Смятани за здравословни, но това не е точно така

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Не е тайна, че много от „здравословните“ храни, които се предлагат в супермаркета, в действителност не са особено здравословни. Някои от тях са добре известни – като натуралният сок и подсладеното кисело мляко например, но има и такива, които са замаскирани и често намират място в количката за пазаруване. Основният проблем е, че тези продукти съдържат добавени захари и други съставки, които могат да ни навредят.

Кои са храните, до които експертите в областта на храненето не се доближават?

1. Зеленчукова паста

Разликата между зеленчуковата и обикновената паста е толкова незначителна по отношение на хранителното съдържание, че няма почти никакво отражение върху здравето. По-здравословната алтернатива са зеленчуковите спагети, приготвени от пресни зеленчуци.

2. Зеленчуков чипс

Пърженият чипс си остава пържен чипс, без значение дали става дума за картофи, цвекло или друг зеленчук. Най-вредното в случая не е самият процес на пържене, а наситените и трансмазнините, които се използват за пърженето.

Освен това, в повечето чипсове картофите са описани като първа съставка и съдържат същото количество калории, каквото има и в обикновения картофен чипс.

3. „Диетични“ замразени храни

Тези храни се предлагат на пазара, като съдържащи малко калории – по-малко от 300 за всяка порция. В тях често липсват зеленчуци и пълнозърнести храни, а ние огладняваме след няколко часа.

Тези продукти често са с високо съдържание на натрий с цел да се запази свежестта им, като в една порция могат да се открият до 600 мг от него.

4. Дресинг за салата, който не съдържа мазнини

Мнозина смятат, че използването на този вид дресинг е здравословен начин да се спестят калории. Това обаче не е така. В действителност може да се лишим от пълното усвояване на хранителните вещества от зеленчуците.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари