IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плувният басейн може да ни разболее – за какво да внимаваме?

22 май 2017 08 40

В никакъв случай не бива да поглъщаме вода

Снимка: Reuters, архив

Снимка: Reuters, архив

Преди да се отправим към плувния басейн това лято, не бива да забравяме един съвет – да не поглъщаме от водата в басейна. Ако по някаква причина се случи така, че погълнем дори само една глътка, нищо чудно да боледуваме в продължение на седмици с неприятни симптоми, сред които повръщане и диария.

Това предупреждение идва след като доклад разкрива, че паразитът, предизвикващ диария, е заразил поне два пъти повече плувни басейни и водни паркове през 2016 г. в сравнение с минали години, съобщават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Специалистите поясняват, че дори басейнът да се поддържа правилно, паразитите са в състояние да оцелеят до 10 дни в чиста вода. Те могат да продължат да се развиват и след като бъдат „накиснати“ в стандартни нива хлор.

Можем да се заразим, ако погълнем вода, която е била в контакт с изпражнения на болен човек. Макар водата в басейна да изглежда чиста, е много вероятно в нея да има такива замърсявания. Около един на всеки четирима признава, че би плувал, дори и да страда от диария, се посочва в данни на проучване.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията споделят и някои съвети, с чиято помощ можем да се предпазим от заразяване:

- Да не плуваме, ако имаме диария

- Да не поглъщаме вода от водния басейн

- Да си вземем един душ, преди да влезем във водата

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари