Когато навършим 30, обикновено вече сме се установили по отношение на кариерата или все още израстваме, и започваме да се замисляме за семейство.

Това ключово десетилетие е време, когато някои неочаквани проблеми с тялото ни започват да се „обаждат“. Ето какво се случва с женския организъм след 30-те.

Забелязват се промени в месечния цикъл

Естественото понижаване в нивата на естрогена и прогестерона на 35-годишна възраст може да предизвика промени в цикъла. Той може да стане по-кратък или по-продължителен, да се утежни или да стане по-лек. Някои жени могат да навлязат във фазата, която предхожда менопаузата дори още в края на 30-те.

Докато някои промени в менструалния цикъл са напълно нормални, възможно е те да са сигнал за проблем в организма. Нарушенията, свързани с щитовидната жлеза например, могат да предизвикат подобни аномалии.

Натрупваме малко излишни килограми

Макар метаболизмът ни да започва да се забавя, добрата новина е, че през това десетилетие наддаваме по-малко килограми, в сравнение с предходното.

Още по темата

В данни на проучване се посочва, че средностатистическият човек обикновено качва около 0,5 – 1 кг годишно от началото на зрелостта до средната възраст. Противно на онова, което вероятно сме чули, това се случва най-вече в 20-те години, а не през 30-те.

Сексът става по-добър

На тази възраст вече се чувстваме по-комфортно със сексуалността и тялото си и всъщност активностите в спалнята носят по-голямо удоволствие.

Изследователите са установили, че жените на възраст от 27 до 45 години по-често мислят за секс, имат повече сексуални фантазии, в сравнение с жените на 20 години или тези, които са в периода на менопаузата.