IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храним се по малко, но често – помага ли да отслабнем?

16 юни 2017 10 20

И как е правилно да го правим?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Освен консумацията на много вода, здравословна храна и елиминирането на газираните напитки от менюто, един от най-разпространените съвети за загуба на тегло е да хапваме по-често, но по малко.

Теорията е, че по този начин се ускорява метаболизмът, а апетитът се държи под контрол. Звучи логично, но се оказва, че науката, подкрепяща тази теория, не е толкова ясна, колкото историите за успеха ѝ в социалните мрежи.

Макар данните около тази теория да са объркващи, някои специалисти смятат, че подобна стратегия може да ни бъде от полза в свалянето на излишни килограми.

Ако все пак решим да опитаме този подход, е добре да спазваме тези съвети.

Да ядем мазнини, протеини и въглехидрати на всяко хранене

Малките ястия трябва да са балансирани, също както и основните. Това означава, че трябва да включим източник на здравословни мазнини, протеини и въглехидрати с високо съдържание на фибри.

Да изчислим приема на калории за всяко ястие

Когато организираме храненето си в повече малки ястия през деня, е важно да „разбием“ всички калории, които сме планирали да изконсумираме за целия ден.

Първо следва да изчислим броя на калориите за деня, след което да ги разделим на 5 или 6, в зависимост от броя на храненията, които планираме. Така ще знаем по колко калории следва да изконсумираме при всяко хранене.

Всяко хранене трябва да бъде през по-малко от 4 часа

Ако се храним често и по малко, времето е изключително важно. Не трябва да минават повече от четири часа без да има хранене. Така, ако закусим в 6 сутринта, това означава, че следващите хранения ще бъдат преди 10:00 ч., 14:00 ч., 18:00 ч., 9:00 ч. и 11:00 ч.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари