IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черешите – червеното богатство

26 юни 2017 09 40

Производителят Ивайло Пехливанов за ползите от плода

Черешите – червеното богатство

„В летните жеги малко неща могат да ни освежат така, както вкусните череши. Свежи, сочни, с отличен цвят и добре познатия ни от детството вкус – тези плодове са сред най-полезните, които виреят по нашите земи. За да пристигнат до нас в перфектен вид обаче, за тях се полагат много грижи и изключително внимание“, признава Ивайло Пехливанов, който има собствена черешова градина от 8 години.

„В началото за мен това беше само хоби. Просто много обичам череши. Ама наистина много. Преди години обаче със съпругата ми решихме да превърнем това в бизнес, а днес имаме една от най-добрите градини на Балканите“, признава Ивайло, който е превърнал любимото си занимание във вкусна мисия – да отглежда най-добрите череши на пазара.

Над 10 различни сорта и специална технология на охлаждане правят продукцията му наистина страхотна. За да пристигнат свежи и вкусни до нас, черешите на Ивайло минават през специален „студен душ“.

„Когато берем плодовете те са с температура обикновено над 20 градуса. Охлаждаме ги, като ги поливаме с малки капки студена вода, а после те поемат по пътя си към щандовете на BILLA“, споделя Ивайло.

Тайната на вкусните череши

Тайната на вкусните ни череши се крие в мястото, на което растат. Тези, които Ивайло Пехливанов отглежда, се простират на площ от 800 декара в мистичната долина между Стара планина и Средна гора в района на Стара Загора.

„Черешите цъфтят по поречието на река Тунджа – тук вечерите са студени, а дните топли – това са перфектните условия, за да се родят най-вкусните череши на света – с много добър цвят, сочни и сладки“, казва производителят.

Да отгледаш дръвче е като да отгледаш дете.

Когато посегнете към черешите от щанда на една „BILLA Градина“, трябва да знаете, че това е заключителният момент от един изключително дълъг и труден процес.

„Един вкусен финал, за който си заслужава да работиш цяла година, защото производството на вкусни череши е моята мисия“, признава Ивайло Пехливанов.

„Най-важна е грижата за малките дръвчета, те са като деца – трябва да им отделиш много внимание и търпение, докато пораснат. След това започва поливането. Не си мислете, че щом оберем черешите оставяме дърветата без грижи. Цяла година следим в какво състояние са, за да могат в късната пролет да родят вкусни череши“, казва Ивайло, който посвещава почти цялото си време на своята черешова градина.

Той е горд със своя малък семеен бизнес.

„В компанията сме само аз и съпругата ми, но пък черешите ни се харесват в цяла Европа“.

Ивайло Пехливанов е един от производителите на череши, които работят с BILLA по проекта „BILLA Градини“. Той си партнира с търговската верига от 4 години като изнася и доста череши за Германия.

„Черешите ни са едни от най-хубавите в Европа. Климатичните условия – топли лета и умерено студени зими, и почвите – канелени горски, са най-подходящи за отглеждането на плодовете, и те притежават всички изисквания – за цвят, вкус и големина“, споделя той.

Всяка съботна сутрин, цялото семейство се събира и приготвят различни сладки изделия с любимите си череши. Една от тези необичайни кулинарни вкуснотии е черешовото желе, за което може да прочетете малко по-надолу.

Защо да хапваме череши?

Освен невероятен вкус, черешите са богати на много витамини, антиоксиданти и помагат при редица здравословни проблеми. От горенето на мазнини до лекуването на рак – те се справят с всичко и са натурално лекарство, с което да подсилите организма си.

В кухнята

Всички знаем традиционните рецепти за приготвянето на различни сладкиши с череши, но ние решихме да ви споделим една, която досега не сте чували – желе с ликьор. Плодовете се измиват, като им се премахват костилките, заливат се с ликьор и се оставят да престоят за 3 часа, след това се поръсват със захар и се оставят до следващия ден, за да пуснат сока си. На следващия ден се варят по 5 минути 2-3 пъти като между процедурите се оставят да изстинат. Добавя се желираният фикс преди последното варене и след като желето изстине е готово за консумация.

Любимата рецепта

В семейството на Ивайло черешите са на почит, не само защото всички много ги обичат, а защото смятат, че са наистина полезни и лекуват 100 болести. Освен традиционното сладко, което приготвят обаче, Ивайло признава, че когато сезонът на черешите свърши, той е намерил начин да запази свежестта на плодовете за цяла година, като произвежда черешов сок от 100 % череши.

„Имам си специална преса, през която плодовете минават, после пастьоризирам и цяла година пия страхотен, вкусен черешов сок без никакви добавки. Надявам се скоро да мога да превърна това в производство и на щанда в BILLA да се появи от моя черешов сок“, казва Ивайло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари