Горещините през лятото ни карат да намалим мазните и тежки храни. Особено следобед и вечер ни се иска да похапнем нещо леко и приятно. Плодовете и зеленчуците ни зареждат с много полезни вещества и дават сила на организма. Много лекари препоръчват да променим начина на хранене като ядем по цветове. Да вземем например червеното, което вдъхновява много хора. Ето какво оцветява в тази багра някои плодове и зеленчуци и защо да ги консумираме този сезон...

Цветовете на храните се получават от доминиращите фитохимикали в растенията. Червеното се дължи на ликопена и антоцианините. Тези фитохимикали стимулират организма и ни дават енергия.

Ликопенът например е важен пигмент от семейството на растителните пигменти, наречени каротеноиди. Той е отговорен за червения цвят в плодовете и зеленчуците и се характеризира с мощна антиоксидантна активност. Ликопенът е мощно мастноразтворимо фитохимично вещество, което намалява риска от различни ракови заболявания, включително рак на простатата, гърдата и белите дробове. Причината за това е, че деактивира инсулиноподобните растежни фактори или клетките, които се превръщат в ракови.

Антоцианините са друг фотохимикал. Те повишават бионаличността и силата на други видове фитохимикали. Съдържат интензивни антиоксиданти и се борят с естроген-зависимите заболявания, стимулират противовъзпалителния отговор и успешно регулират имунната система.

Червените плодове и зеленчуци се срещат в почти всяка диета. Те са не само вкусни, но и полезни.

Вижте кои са предимствата за здравето на четири от тях на Puls.bg