Цигареният дим, който попада върху дрехите, косата, в помещенията и колите, които обитаваме, оказва отрицателно влияние върху черния дроб и мозъка. Това установиха учени от Калифорнийския университет Ривърсайд, изследвали ефекта на никотина върху мишки. Те са категорични, че с времето негативите за здравето се увеличават.

Трябва ли да общуваме с пушачи или да пушим в помещение, в което има малко дете?

Вредата на цигарения дим върху пасивните пушачи е изследвана от години. Но властите в САЩ съобщават. В страната има близо 41 000 смъртни случая сред възрастните пасивни пушачи, както и 450 при бебета на 1 година.

Цигареният дим, на който са били подложени мишките, влияе на черния им дроб и отключва стресовите хормони в мозъка след около месец, като здравословното им състояние се влошава с времето. Това е констатацията на учените след няколкомесечно наблюдение.

Екипът от Калифорнийския университет Ривърсайд установява още, че през първите два месеца мишките получават увреждане на черния дроб, а от четири до шест месеца изникват и други здравословни проблеми. Според резултатите стресът при животните е атакувал имунната им система.

Мануела Мартинс-Грийн, ръководител на проучването, обяснява, че дори да не пушим, ако се движим в среда на пушачи или димът се е просмукал в дрехите ни, увеличава риска от по-ранна смърт.

Резултатите, получени при мишките, биха били подобни и при хората, смятат тя и колегите й. Замърсителите, които се абсорбират от кожата на животните, могат да се абсорбират и от човешката кожа. А цигарите са един сериозен замърсител на въздуха в нашата среда.

Повече любопитни здравни новини четете на Puls.bg