IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аюрведична медицина, какво представлява тя?

20 март 2018 08 40

Универсалната медицина на Изтока

Аюрведична медицина, какво представлява тя?

Аюрведа е древна универсална медицина, която още преди хилядолетия е намерила лечение за всички болести.

Изследванията досега са я проследили до над 7 хиляди години назад във времето. Това всъщност е първата в историята на човечеството систематизирана наука за лечение на болестите.

Зародила се е и се е развила в Индия, като е оказала силно влияние на лечебните системи на всички цивилизации на древния свят – от Тибет и Китай, през Египет и древна Гърция, до Рим. Религиозно-културните разлики между Изтока и Запада са възпрепятствали разпространението ѝ на европейския континент.

На Изток обаче тя и днес има широко приложение. В Индия например над 75 на сто от населението прилага принципите и методите на Аюрведа. Там има Аюрведа-колежи, университети, обучителни центрове, научни институти.

Впрочем през последните десетилетия Аюрведа става все по-популярна и в Европа, и в САЩ. Нейните възможности и приносът ѝ за здравеопазването официално са признати от ООН през 1985 година.

Запазени трактати отпреди новата ера сочат, че още в древността аюрведите са обособили 8 направления в лечението: обща медицина, токсикология, детски болести, хирургия, гинекология, психиатрия, болести на очите, ушите, носа и гърлото, борба със стареенето.

Както се вижда, това съответства на направленията в Западната медицина, която обаче ги определя много по-късно. Запазените трактати показват колко е била напреднала Аюрведа още в древните времена. Тези трактати са като енциклопедии по съответните направления в Аюрведа – болести, симптоми, лечебни средства, начини на лечение и т. н.

Те са обобщили хилядолетен опит, дълго време предаван устно на ученици от мъдреците и лечителите. Суширута Самхита например, писан през 6 век пр. Хр. е като учебник по хирургия с описание на операции, инструменти и др. Пример за прецизността и точността на Аюрведа е, че още в далечните времена аюрведите са правили сложни операции – присаждане на органи и операции на очи.

Аюрведа лекува цялостно организма

Класическото Аюрведа лечение има цялостен подход към човешкия организъм като единство на физиология, психика и духовна същност, които взаимно си влияят. Емоциите например могат да окажат влияние на съвсем конкретни органи и системи. Потисканият гняв, да речем, уврежда жлъчката, предизвиква възпаления на стомаха и червата; тревожността и страхът вредят на дебелото черво. Същото се отнася и за някои черти на характера – гордостта отслабва черния дроб; бъбреците се увреждат от лицемерието, егоизмът влошава дейността на сърцето.

Това схващане определя комплексното Аюрведа лечение. То не се съсредоточава единствено върху признаците на даденото заболяване. При консултациите аюрведа лекарят се интересува какво работи пациентът, какви са му взаимоотношенията на работа и вкъщи, случили се наскоро житейски събития и ред други като че ли „странични“ неща, които обаче имат отношение към заболяванията. Пряката диагностика също е комплексна – освен преките симптоми на даденото заболяване, докторът преценява общото състояние на организма по очите, езика, ноктите, устните, косата, гласа и начина на говорене, рефлексите, общата стойка и движенията. Особено важна е пулсовата диагностика – квалифицираният аюрведа лекар може да открие до 600 вида колебания, за което се учи 10 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари