IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес и напрежение: Яжте повече фибри

22 август 2018 05 00

Определени храни подобряват състоянието

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Консумацията на храни, богати на фибри, намалява ефектите на стреса в червата и поведението ни, се твърди при ново изследване, поместено в The Journal of Physiology.

Стресът е сериозно състояние, което засяга здравето и може да причини редица промени в червата и мозъчните процеси. Те от своя страна се отразяват на поведението ни. През последните години имаше повишен интерес от страна на медицинската наука по отношение на връзката между бактериите в червата и обвързаните със стреса разстройства, в това число тревожност, депресия и синдром на раздразненото черво. 

Бактериите, които естествено населяват червата, отделят късоверижни мастни киселини (SCFAs), които са основния източник на хранителни вещества за клетките в тази част на тялото. Храни, като пълнозърнести продукти, бобови култури и зеленчуци, богати на фибри, стимулират производството на тези късоверижни мастни киселини. 

Учени от научния център за изследване на храните към ирландския университетски колеж Корк откриха, че при въвеждане на SCFA нивата на стрес и показателното при тревожност на поведение.

Известно ни е, че продължителният стрес влияе на червата, като прави бариерата от вътрешната страна на червата и останалата част от организма по-малко ефективна и слаба. Това означава, че неусвоените хранителни частици, бактерии и други микроорганизми преминават през пропускливата слаба чревна стена в кръвообращението и създават условия за постоянен възпалителен процес в организма. Късоверижните мастни киселини, оказва се, могат да „поправят“ тази пропускливост.

Тези резултати хвърлят нова светлина върху механизма, по който чревните бактерии оказват влияние на мозъчната дейност и поведението, както и върху чревното здраве. Разработването на диетични режими, насочени към поддържането на тези бактерии, очевидно ще може да се използва при терапията на стресови разстройства.

Още за храненето при стрес четете в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари