IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подаръци, куверти, трапези...Стресира ли ни Коледа?

18 декември 2018 12 30

Проучване показва, че празникът носи повече притеснения

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Коледа носи на хората повече притеснения, отколкото положителни емоции. Това показва проучване на Американската асоциация на психолозите. Според тяхна анкета, повечето хора са стресирани на празника, отколкото спокойни и щастливи.

Общо 61 процента от хората, участвали в допитването, са посочили, че изпитват стрес на Коледа. Една трета са отговорили, че през този период са много по-притеснени от обичайното.

Главоболие, обилно изпотяване, болки в гърдите, сухота в устата и физическа отпадналост изпитват най-вече онези, които правят всичко в последния момент – пазаруват, чистят къщата, готвят и посрещат роднини у дома по празниците. Това е доста натоварващо за организма. Затова повечето хора признават, че по празниците се изморяват много повече, ако ги посрещат у дома.

Освен самата подготовка за празниците, има и нещо друго, което влудява и стресира още повече населението – коледните песни, които звучат от всеки ъгъл и във всеки търговски обект. Те са дразнещи не само за служителите, работещи в тях. Подрънкването на звънчетата на Дядо Коледа или гласът на Марая Кери напомнят на някои, че все още не са купили подаръци или празниците наближават, а те нямат достатъчно средства. Те са и индикатор, че идва краят на годината, а тогава започват равносметките.

Ранното коледно озвучаване в магазините е стресиращо, защото напомня за задълженията по празниците, като купуване на подаръци и приемане на гости, съобщава в. „Дейли мейл“. Особено дразнещо е то за служителите в магазините, които непрекъснато слушат подрънкването на звънчета.

Коледата е свързана с притеснения най-вече заради подаръците. Очакванията са „да прочетеш мислите на близките и да им осигуриш идеалния подарък“, коментира д-р Питър Кристенсън, професор в колежа „Луис енд Кларк“ в Портланд, Орегон.

От Американската асоциация на психолозите напомнят, че стресът води и до напълняване, затова го карайте по-спокойно по празниците.

Четете още:

3 зодии, които обичат Коледа

7 начина да прекарате празниците, ако сте сами

3 зодии, които мразят да си разменят подаръци по Коледа

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари