IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които носят дълголетие. Кои са?

20 март 2019 06 35

Британски специалисти изброиха полезните кореноплодни зеленчуци

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Храните, които са с повече калий и фибри удължават живота. До този извод са стигнали британски експерти по здравословно хранене, пише Daily Express.

Водещи в изследването са диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Брюър. Според специалистите, тайната на дълголетието се крие до голяма степен в менюто на човека. За по-дълъг живот те съветват да се консумират кореноплодни зеленчуци като картофи, моркови, цвекло, земна ябълка и др.

За учените, картофите са източник на калий, който съдейства за регулиране на кръвното налягане. Морковите съдържат полезния за очите бета-каротин.

Полезното при земната ябълка е съдържащия се в нея пробиотик инулин, който подпомага храносмилането. В списъка на полезни храни влиза и червеното цвекло, което подсилва имунната система.

Оранжевите и лилави сладки картофи също са важни за дълголетието, тъй като съдържат съответно бета-каротин и антоцианини, които се свързват с добро сърдечносъдово здраве.

Богатите на фибри кореноплодни зеленчуци помагат и за регулиране на кръвната захар и теглото, както и за понижаване на холестерола.

„Тези зеленчуци съдържат разтворими фибри, които поддържат здравето на храносмилателната система и осигуряват защита срещу запек, хемороиди, дивертикулит и рак на дебелото черво. Приемът на влакнини се свързва и с понижен риск от диабет тип 2“, обясняват експертките.

Повечето кореноплодни зеленчуци са богати и на калий, който в съчетание с ограничен прием на натрий понижава кръвното налягане.

„Всички кореноплодни съдържат и нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в кръвта. Той на свой ред допринася за отпускането на кръвоносните съдове и съответно за понижаване на кръвното налягане“, допълват Джулиет Келоу и д-р Сара Брюър.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари