IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите хранителни грешки, които правите след тренировка

9 ноември 2015 06 30

И ето защо ефектът не е налице

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поздравления! Вие не се страхувате от залата и с желание работите за тялото и здравето си. Тренировките обаче може да не ви донесат необходимия ефект, ако не се храните правилно.

Има куп материали и противоречиви мнения за това какво трябва да консумирате след тренировка, а всъщност нещата са много по-прости. Достатъчно е да избягвате следните грешки:

Чакате прекалено дълго преди да хапнете след тренировка

Изгорили сте стотици калории и тялото ви спешно има нужда от малко енергия. Колкото повече чакате, толкова по-голям е шансът после да се нахвърлите към голямо количество и то неособено здравословна храна, убеждавайки се, че я заслужавате след литрите пот, които сте хвърлили в залата.

Истината е, че трябва да сложите нещо в стомаха си 30 минути след спорт, за да балансирате нивата на кръвната захар, които при нестабилност провокират силен глад и желание за сладко. Ако е време за основно хранене, хапнете нещо в рамките на 400-500 калории, а ако е междинно, се ограничете до малка закуска (до 250 калории), която съдържа протеини и въглехидрати (плодове, варено яйце или чаша йогурт са добро решение).

Награждавате се с нещо калорично

На практика много хора нямат реална представа колко калории са изгорили и вярват, че ако са се изпотили обилно, могат да си позволят пица, сладолед или сладкиш. Гладът пък ги кара да мислят ирационално и развалят целия ефект от тренировката като се „награждават“ с нещо нездравословно.

Прекалявате със спортни напитки

Ако сте професионален атлет, тези напитки са важни, тъй като добавят енергия под формата на захар и електролити. В противен случай обаче, заложете на обикновена вода, която е най-добрият начин да се хидратирате след спорт.

Прекалявате с протеините

Протеините са важни за възстановяването на мускулите след усилена тренировка, но тялото може да поеме определено количество, а и организмът се нуждае от още неща. Заложете на ястие, което има балансирано количество протеини и нерафинирани въглехидрати (пиле с кафяв ориз, мляко с плодове и паста с пуешко са добри варианти).

Залитате към кофеина

Нормално е да се чувствате леко изморени след тренировка, но това не е причина да посягате към кофеина. Сладките кофеинови напитки (латета, капучино с аромати и т. н.) ще добавят излишни калории и ще ви ободрят, но за много кратко. След това нивата на кръвната ви захар отново ще паднат и ще се обади гладът за сладко.

Отивате на бар

Алкохолът не е добра идея дори час след тренировка. Не само, че той е доста калоричен, а и пречи на мускулите да усвоят поетите протеини и да се възстановят след физическата активност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари