IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които ще подобрят ефекта от тренировката ви

17 август 2016 05 00

И ще ви помогнат в отслабването

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Намаляването на теглото дори с 2-3 килограма се оказва не особено лежа задача. Повечето от вас знаят, че ключът към хубавото тяло не е крие само в диетата и ограниченията, а и в спорта. Съчетанието на добър хранителен режим с тренировки гарантирано дава резултат.

Защо обаче някои хора така и не могат да намалят теглото си? Една от най-често срещаните причини е неправилното хранене след тренировка. Вярно е, че сте изгорили стотици калории, но това не означава, че може да си позволите да хапвате сладолед, пържоли и т.н. В противен случай сте се потили съвсем напразно.

Храненето след тренировка е почти толкова важно, колкото и самото движение.  След като сте се потрудили в залата, тялото ви се нуждае от специфични вещества, които да му помогнат да се възстанови, да го заредят с енергия, но не и с излишни мазнини!

Ето и 5 храни, на които смело може да заложите, тъй като те засилват метаболизма, дават усещане за ситост и „хранят” изтощените ви мускули по правилен начин.

1. Пълнозърнест сандвич с пуйка и зеленчуци

По време на тренировка мускулите ви горят много въглехидрати. Пълнозърнестите продукти съдържат фибри и други полезни съставки, които в съчетание с богатите на полезни въглехидрати зеленчуци ще запълнят резерва ви, казва популярната фитнес инструкторка и говорител на Академията по хранене и диети в Денвър Джесика Крандъл.

Пуешкото месо пък е много ниско калорично и богато на протеини и ще помогне на мускулите ви да се възстановят след натоварването.

Резултатът: Ще се почувствате енергизирани и ще заситите глада, така че да не преяждате след това.

2. Бадеми и портокали

Ядките съдържат протеини и полезни мазнини, а също така и потушават свирепия глад, твърдят учени от университета в Калифорния.

Портокалите са богати на витамин С и подсилват имунитета.  Също така помагат за хидратирането на тялото.

3. Смути с авокадо и боровинки

Смутитата са идеалната храна след тренировка, тъй като засищат, не са обемни и се смилат лесно. Авокадото е богато на полезни мазнини и е силно засищащо.

За да подсладите смутито си, може да сложите шепа боровинки, които съдържат много витамини и антиоксиданти.

Използвайте ниско маслено мляко, за да държите калориите в норма.

4. Сьомга, зехтин, целина и грозде

Сьомгата съдържа омега 3 мастни киселини, които ще намалят сковаващата мускулна треска. Според някои изследвания полезните мазнини помагат изгарянето на мазнините в организма.

Може да овкусите сьомгата с малко целина и грозде (въглехидрати и фибри) и да я превърнете в салата.

Друг вариант е да ползвате консервирана сьомга и да я сложите на филийка препечен пълнозърнест хляб.

5. Сварени яйца

Всеки спортист знае, че лесно може да запълни протеиновите си липси с яйца. Те не само дават необходимото вещество на тялото и мускулите, но и предпазват от преяждане. Изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по хранене показва, че хората, които консумират яйца за закуска, приемат с 22 % по-малко калории на обяд и през остатъка от деня. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

jess7 ( преди 7 години )
Интересни комбинации, но изглеждат малко тежки... по-добре наблягайте на зеленчуците и авокадото, както и на сезонните плодове, за да си осигурите нужните вещества, а въглехидрати приемайте главно преди тренировка - http://benefitsystems.bg/2016/07/14/shest-pravila-s-koito-da-sychetaem-pravilno-sporta-i-zdravoslovnoto-hranene/ подобни съвети ще намерите във всеки сайт за здравословен живот :)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар