IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 най-лоши съвета за отслабване

11 ноември 2016 10 40

5 жени споделиха какво са били посъветвани да правят, за да влязат във форма

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Интересно е как хората може да послушат медицински съвет само от лекар, правен съвет от адвокат и данъчен съвет от счетоводител, но когато става въпрос за диети – експертите са навсякъде и жадни да дават информация.

Нищо чудно, че постоянно правите грешки в процеса на отслабване, тъй като попивате всичко чуто около вас и решавате да го пробвате.

Замислете се обаче логично – колко от тези съвети наистина могат да сработят и са доказани във времето и от науката? По-добре не се правете на опитно зайче, защото много от споделената информация не само няма да ви помогне да отслабнете, а може да доведе до обратен ефект и дори до някое заболяване.

Ето и 5 от най-лошите съвети, споделени от реални жени пред Women'shealth.com, които е желателно да не следвате:

1. Бройте всяка калория

„Моя приятелка от фитнеса ми каза да броя всяка калория, дори дъвките!“ – Пейдж А., 29

Резултат: Ако започнете да броите калории, рискувате напълно да откачите и да загубите удоволствието от храната като накрая няма да смеете да излезете да хапнете навън от страх, че няма да можете точно да преброите колко калории има в храната ви.

По-добре си водете дневник всеки ден на това, което хапвате и с времето сами ще усещате кое трябва да премахнете от менюто си и кое не. Също така се научете да разпознавате кога наистина сте гладни, кога жадни и кога просто отегчени, за да не поемате излишни калории.

2. Пийте ябълков оцет

„Преди време един треньор ми каза да пия ябълков оцет всяка сутрин, защото щял да убие апетита ми“ – Мери C., 29

Истината: Ябълковият оцет често е препоръчван при диети и детоксикация, но на практика не води до отслабване, нито убива апетита. Той има киселинни съединения все пак и поеман на гладно определено не е най-доброто решение за стомаха ви.

3. Детокс преди диета

„Приятелка ме посъветва да започна със седмица детокс с популярните смутита, за да изчистя стомаха си и да оправя метаболизма си“ – Сара M,. 33

Резултат: Нискокалоричен детокс няма да повиши метаболизма ви, а точно обратното! Тялото минава в режим на „недохранване“ и ви очаква сигурен йо-йо ефект, когато спрете с ограниченията. Освен това ще сте толкова психически изтормозени след края на детокса, че е възможно да нямате сили за самата диета. За капак тялото ви няма да е тонизирано и заредено с енергия, а с отслабнала имунна система, ще се чувствате вечно отпаднали и няма да имате сили за спорт, който е много важен в процеса на отслабване.

4. Пропуснете закуската

„Моя колежка ми каза да пропускам закуската, ако искам да отслабна. А ако съм много гладна, да дъвча дъвка“ – Кари Г., 24

Резултат: Тялото знае колко калории да приема и няма как да го излъжете. Ако пропуснете едно хранене, то ще си навакса калориите в следващите. Освен това до 12 ч. ще сте прегладнели и нищо чудно да преядете.

Закуската е изключително важна, тъй като е първото хранене за деня и трябва да се заредите с достатъчно енергия, за да свършите всичките си задачи.

5. Отрежете въглехидратите от менюто си

„Много мои приятелки ми предложиха да отрежа напълно въглехидратите от диетата си“—Натали Х., 29

Резултат: Махането на цяла група хранителни вещества от хранителния ви режим е голяма грешка! Така се лишавате от ценни съставки за тялото. Въглехидратите са важен източник на енергия – по-базов от протеините и мазнините! Особено ако сте физически активни, рискувате да се разболеете, да припаднете и да се чувствате постоянно изцедени, ако се лишите от въглехидрати. Те са и групата храни, която засища най-много, т. е. Ако не присъстват в менюто ви, ще усещате постоянен глад.

И не на последно място – можете ли завинаги да се лишите от сладко, тестени и пълнозърнести изделия, някои зеленчуци, паста и т. н.? Почти 70 % от познатите ни храни съдържат въглехидрати. Никой не може да живее само на месо и млечни продукти!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

сеам ( преди 7 години )
Въглехидратите са супер, почети тази научна статия - http://frontpharma.com/article/zaso-trabva-da-adem-vaglehidrati-koi-ot-tah-sa-dobri-i-koi-losi-spored-vodesite-dietolozi
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blake ( преди 7 години )
Абсолютни глупости, особено последното - точно въглехидратите засищат най-малко, бързо след яденето им ти се яде отново и отново, покачва се кръвната захар и се причиняват ред проблеми... айде малко проучвайте, преди да давате "съвети"!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар