За да функционира правилно тялото, то се нуждае от определен брой калории на ден. Колкото повече се движите, толкова повече калории ви трябват. Част от тези калории обаче са „празни“. т. е. нямат висока хранителна стойност и единственото, което правят е, да ви помагат да качите някой и друг излишен килограм.

Какво са празните калории?

Те са под формата на твърди мазнини и/или добавени захари в храните, които най-често се използват единствено, за да подобрят вкуса, но не и качеството на храната. Твърдите мазнини запазват формата си дори на стайна температура. Те се съдържат в повечето храни, а са най-наситени в преработените храни. Списъкът с твърди мазнини включва: свинска сланина или бекон, пилешка мазнина, масло, маргарин, сметана, млечни мазнини, палмови масла, кокосово масло, частично и хидрогенирани масла.

Добавени захари – захарите които също са в състава на повечето продукти, проблемът е, когато са в повече. Добавени захари в рецепти и преработени храни могат да бъдат вредни за вашата диета. Те са силно концентрирани в сиропите и разбира се захарта.

Още по темата

Други популярни храни с празни калории, които е хубаво да избягвате, ако искате да сте здрави и с нормално тегло са: торти, бисквити, сладкиши, газирани напитки, сирене, пица, спортни напитки, сладолед, хотдог и бекон.

Препоръчителното количество празни калории се изчислява в зависимост от възрастта, пола и нивото на физическа активност.

За жени на възраст 19-30 години, които тренират по-малко от 30 минути на ден, дневният калориен прием е 2000 калории (260 празни калории), 31-50 години: 1800 калории (160 празни калории), 51+ години : 1600 калории (120 празни калории).

За мъже, които тренират по-малко от 30 минути на ден границите са: 19-30 години – 2400 калории (330 празни), 31-50 години: 2200 калории (265 калории), 51+ години : 2000 калории (260 празни).

Избягването на празни калории може да ви помогне да подобрите здравето и фигурата си. За да го направите, трябва да консумирате храни богати на ценни хранителни вещества за организма като:

Фибри – Може да ги намерите в бобовите култури, плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите продукти.

Калий – Среща се в бананите, картофите, плодовете, зеленчуците и млечните продукти.

Калций – В мляко и млечни продукти, в зеленолистните зеленчуци, бобовите култури и някои ядки.

Витамин D – Концентриран е в яйчения жълтък, дробчетата, соленоводните риби и някои млечни продукти.

Магнезий – Естествен източник на магнезий са ядките, пълнозърнестите продукти, тъмнозелените зеленчуци, морските храни и какаото.