IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете да участваш в маратон

22 юни 2012 05 55

Мъжете трябва да се пазят повече

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново проучване на университета Джонс Хопкинс рискът за смърт по време или скоро след участие в маратон е 75 на 100 000. Мъжете обаче са два пъти по-уязвими, отколкото жените.

Въпреки тези данни, не трябва да има място за притеснение. Първо, защото вероятността за смърт е много, много малка и второ, защото чрез участие в маратон по-скоро ще укрепите тялото и здравето си.

Все пак съществуват и някои рискове според доктор Фам от Университета Джонс Хопкинс. Резултатите от проучването показали, че в периода между 2000 и 2009 година 28 души са загинали по време или 24 часа след маратон – повечето от тях мъже.

Половината били над 45-годишна възраст и като причина за смъртта им определили сърдечно-съдови заболявания. При по-младите бегачи причините за смъртта били аритмия и хипонатриемия, заради приемане на прекомерно количество вода.

Последните години участието в маратон добива голяма популярност в САЩ и броят на участниците се е увеличил почти двойно. Това се обяснява с по-голямата информираност на хората за предимствата от този вид спорт. Някои от основните преимущества при участието в маратон е, че драстично се намалява рискът от хипертония, висок холестерол и диабет.

Въпреки неоспоримата полза за здравето, доктор Фам, който сам е участвал три пъти в маратон, предупреждава, че също така съществува голяма вероятност за леки наранявания и увреждане на костно-мускулната система.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари