IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подводното гмуркане – супер начин да тренирате тялото си

22 юни 2014 06 50

Това ще бъде една от вашите най-запомнящи се тренировки

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако мислите, че подводното гмуркане е само за мъже, то със сигурност се лъжете. Някои от най-известните жени в света всъщност са сертифицирани водолази и постоянно могат да се гмуркат под водата. Това са например Джесика Бийл, Джесика Алба, Сандра Бълок, Кейти Холмс и Нина Добрев.

Освен това днес дамите съставляват около 30% от всички водолази. Гмуркането под вода става все по-модерен и популярен начин жените да бъдат активни и да тренират дори по време на почивка. Всъщност с наближаване на лятото имате възможност да се замислите за гмуркане, тъй като сега е идеалното време да го практикувате, поне в България.

За разлика от повечето спортни тенденции, подводното гмуркане никога не може да бъде скучно и да ви омръзне. Освен това то е перфектен начин да тренирате тялото си, без дори да подозирате. Ето и няколко наистина стимулиращи ползи от гмуркането:

1. Трениране на цялото тяло. Във водата човек не чувства голямо физическо усилие, но всъщност тялото му използва всички свои мускули. В действителност именно чрез многото мускулни групи се преодолява съпротивлението, създадено от водата. Освен това пълната бутилка с въздух тежи около 20 килограма. Останалите неща също могат да достигнат до 10 килограма, което допълнително придава интензивност на гмуркането.

2. Бързо се изгарят калории. Само за половин час гмуркане под вода може да изгорите около 400 калории, благодарение на постоянното съпротивление на водата и плуването. Повечето водолазни гмуркания (ако си го поръчате на почивка) траят от 30 до 45 минути. За това време в зависимост от вашето тегло, фитнес ниво и интензитета ви на натоварване, може да изгорите до 550 калории. Ако правите няколко гмуркания на ден, не забравяйте да хапвате нещо леко между тях и да бъдете достатъчно хидратирани.

3. По-добро дишане. Бавното и дълбоко дишане по време на гмуркане намалява риска от увреждане на белия дроб. Тази дихателна техника също така подобрява работата на белия дроб. Увеличава се капацитетът на органа, укрепва се дихателната система и се намалява рискът от развитие на здравословни проблеми с белия дроб. Освен това, когато тялото поема повече кислород, се понижава кръвното налягане и се намалява депресията и тревожността.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )