IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кардио митовете, на които не трябва да вярвате

23 септември 2014 08 00

Разберете как да извлечете максимума от вашата тренировка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Посещението на фитнеса може да бъде различно за различните хора. Някои предпочитат да наблягат на силовите тренировки, докато други са почитатели на кардио тренировките. Ако вие сте от втория тип, вероятно знаете, че кардиото е гаранция за по-стегнато и по-слабо тяло. Има обаче митове, свързани с кардио тренировките, на които не бива да се доверявате. Ето и кои са те:

1. Колкото повече кардио, толкова по-бързо отслабване. Разбира се, кардиото е чудесен начин да стопите калориите и да губите от теглото си, но не само от това тегло, което желаете. Ако тренирате само кардио, вие ще горите освен мазнини и мускули. За трайна промяна във вашето тяло, трябва да правите и някакви силови упражнения.

2. Ако нямате минимум един час за кардио тренировка, то изобщо не си струва да започвате. Всички движения на тялото имат предимства по отношение на горенето на калории. Това, което може да промените, е колко ефективно горите калориите.

Според специалистите е важно и това какво правите след като приключи вашата кардио тренировка. Интервалните тренировки с висока интензивност могат да ускорят метаболизма ви и вие да продължите да изгаряте калории до 38 часа след посещението на фитнеса. 20-минутното бързо бягане например, е равно на пет тренировки по 30 минути бързо ходене.

3. Кардиото на празен стомах е гаранция за изгаряне на повече мазнини. Тази идея идва от теорията, че ако тялото ви не разполага с леснодостъпни хранителни калории, то ще използва натрупаните в организма. Според учените обаче е вярно точно обратното. Освен това вашето тяло се нуждае от енергия да тренира, която идва от храната. Най-добре заложете на малко хранене преди кардио тренировката, за да сте заредени, без да се затруднявате да тренирате.

4. Ако тичате или карате колело, може да пропуснете силовата тренировка на краката. С обикновеното тичане и каране на колело няма да успеете да изградите мускули на краката. За да имате добре оформени крака, трябва да правите специални упражнения, насочени именно към тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари