IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да тренирате безопасно в жегите

3 септември 2016 06 00

Пазете се от слънчев удар и дехидратация

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В горещините тренирането е опасна задача. Експерти предупреждават, че здравето ви е застрашено от сърдечен удар, слънчев удар, преумора, крампи и дехидратация. Това обаче може умело да бъде избегнато, ако предварително сте информирани и вземете мерки. Какво да направите:

1. Научете се да разпознавате симптомите

Следете тялото и сърдечния си ритъм. Усетите ли слабост в крайниците,. Главоболие леко замайване или се задъхвате прекалено много, по-добре спрете да починете или преустановете физическата си активност. Всички тези симптоми са знак за преумора и дехидратация.

Ако ви причернее или се чувствате дезориентирани, има опасност да си причините сърдечен удар.

2. Тренирайте с приятел

Хем ще имате компания и ще сте мотивирани да тренирате, хем още един чифт очи винаги е полезен. Ако не дай си Боже усетите слабост, ще имате наблизо човек, който да отреагира и да ви се притече на помощ.

3. Пийте повече вода

Една от най-големите заплахи в горещините е дехидратацията. Пиенето на достатъчно вода е жизнен важно, тъй като подобрява способността ви да се потите – процес, който охлажда тялото и изважда токсините от него. По време на тренировка дръжте на ръка разстояние бутилка вода. При интензивно кардио е хубаво да пиете по 100-150 мл на всеки 10 минути.

4. Тренирайте в правилното време

Истинско самоубийство е да започнете тренировка в най-голямата жега. Това ще затрудни дишането ви, ще умори мускулите ви и така няма да може да тренирате с максимална ефективност. Опитайте да спортувате рано сутрин или привечер/вечер, когато слънцето е залязло.

5. Носете правилните дрехи

Изхвърлете изкуствените материи и заложете на по-широки и памучни дрехи. Така няма да запарвате тялото си допълнително, ще му дадете пространство да се изпоти като хората и не на последно място, ще си спестите обриви, претривания и ще се чувствате по-комфортно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари