IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движение срещу пролетната умора. И не само

10 март 2008 13 25

Не, ние не сме някаква гражданска организация, която иска да е постоянно зима, изобщо не. Просто физическата активност ще ви отърве от пролетната умора

Движение срещу пролетната умора. И не само

Пролетта е най-добрата ни приятелка тази година – отрано започна да наднича иззад ъгъла. За съжаление с нея се появиха и първите симптоми на умора, подсилени от неспирни партита.

Ние се борим с нея с пот на чело – ходим на фитнес, хрупаме пресни плодове и зеленчуци и така. Не знаем за вашата рецепта, но нашата се оказва много успешна.

Екип от специалисти от Университета в Джорджия е установил, че умереното движение всеки ден може да увеличи жизнеността ни с цели 20%, а да намали умората с 65%. Най-приятното е, че дори една лека разходка от 30 минути се брои за разтоварващо движение.
Том Пуец, ръководител на изследването, подбрал 36 души, които водели заседнал начин на живот. Те постоянно се оплаквали от умора и отпадналост.

Доброволците били разделени на 3 групи – първата карала колело всяка седмица по три пъти, втората спортувала още по-рядко, а на последната изобщо не препоръчали движение. Като резултат учените отчели, че най-активната група била с 20% по-жизнена от мързеливците.

Интересно е, че при втората група бил забелязан най-добър ефект. Изследователите смятат, че хората, които прекарват по-голямата част от деня седейки, не бива да се натоварват изведнъж. От друга страна, ако сте преуморени от работа, не е добре да прекалявате с движението.

А нашето мнение си го знаете – редовни тренировки с тежести и повече кардио натоварване правят чудеса със сърцето и костите ви. Освен това действат адски разтоварващо, ако сте насъбрали повечко негативна енергия.

КоментариКоментари