IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощ! Гаджето ми е лепка

14 февруари 2012 11 45

Привързаността - добра или лоша?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Поне веднъж в живота си всеки се е сблъсквал с досадната привързаност – дали от страна на гадже или от страна на прекалено загрижен родител. Опитът да ни обсебят най-често ни действа обезсърчаващо особено в романтична връзка. Вместо да изстиваме към партньора по-добре да се опитаме да вникнем в причините за поведението му. На първо място трябва да се научим да различаваме болестната привързаност от любящата такава. Ако сме наблюдателни – може и да се спасим от гаджето лепка, преди да е станало твърде късно!

Има 4 основни вида привързаност

Нормална привързаност

Този тип партньори са най-подходящи за дълготрайни отношения. Те не са досадни, имат добро самочувствие и не умират от страх, да не ги изоставим. С тях близостта е по-лесна, защото са по-склонни към открити отношения. С такива партньори се чувстваме сигурни - можем да разчитаме на тях, а и те на нас. Освен това няма да ни правят сцена на ревност, ако решим да се позабавляваме по женски/мъжки с приятели и не ги поканим. Вярват, че нищо „опасно" няма да ни се случи и без техния надзор.

Тотална липса на привързаност

Този тип партньори често изглеждат някак хладни и безчувствени. Те не се страхуват, че ще ги изоставим, защото ние не сме фокуса на живота им. Ако искате да задълбочите връзката си с такъв човек, имайте предвид, че накрая можете да се почувствате употребен емоционално. Тези хора имат високо самочувтсвие и не се интересуват от чуждата оценка за персоната им. Можете да ги познаете по липсата им от близки приятели.

Обсебваща привързаност

Този тип партньори се държат така, сякаш времето ни с тях изтича с всяка една секунда. В началото уж всичко изглежда нормално, но със задълбочаване на отношенията ни той/тя започва да иска да бъдем неразделни ден и нощ и ако случайно си имаме самостоятелни планове, започват да ни обвиняват, че не го/я оценяваме достатъчно. Следва усилваща се параноя и редовни сцени на ревност. Следят ни телефонните разговори, съобщенията, кореспонденцията в Интернет... Освен това фабрикуват различни „улики", които доказват „нашата измяна". Ако държим на тази връзка, най-добрият начин да се справим с подобна ситуация е да установим определени границите в отношенията. Например всеки четвъртък си е мой ден и не давам обяснения как го прекарвам!

Страх от привързване

Тези хора се страхуват от отхвърляне и не умеят да разкриват мислите и емоциите си. Въпреки, че дълбоко в себе си мечтаят за истинска близост, всъщност са недоверчиви към партньорите си. Проблемът е, че се страхуват, че ако ни се доверят ще нараним чувствата им. Ако гаджето ви отговаря на този профил и искате да запазите връзката ви, ще трябва да положите упорит труд, за да спечелите доверието му. Тук също е добре да сложите рамка на отношенията си, за да не се превърнат постепенно в задушаващи.

Декодирайте проблемите

Психологически проблеми са в основата на всяко странно поведение, затова е важно да разберем от къде идват. Ако определим нивото и стила на привързаност на нашия партньор, ще знаем на какво се дължи, понякога, странното му поведение. Ако си хванем гадже, което страда от болестна привързаност поне ще знаем, че „проблемите" във връзката ни, които непрекъснато ни изтъква, са по-скоро проблеми в неговата глава.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари