IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разпознаете патологичния лъжец

13 август 2017 09 30

Преди да ви оплете в мрежата си

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Лъжата е морално неприемлива и все пак съвсем нормална. Ние сме програмирани да лъжем при самозащита, от егоизъм и понякога дори от алтруизъм и нежелание да нараним другия.

В определена възраст научаваме, че лъжата не е хубаво нещо и се опитваме да не лъжем „на едро", за да не нараним някого. При патологичните лъжци обаче това копче за автоцензура не съществува и е опасно да попаднете в компанията им или в техния капан.

Какво е патологичен лъжец?

Учените са установили, че при патологичните лъжци има видими изменения в мозъка. Префронталната кора на мозъка е отговорна за разкаянието и наличието на морал. При мозъчно сканиране учените са открили, че хората склонни към патологични лъжи, имат много по-малко сиво вещество в тази област.

По какво ще познаете патологичния лъжец?

Противоречия

След като чуете няколко техни истории ще започнете да засичате противоречия, тъй като те са измислени или крайно преувеличени.

Жажда за внимание

Патологичният лъжец винаги се включва с най-невероятната история само и само да спечели вниманието на всички.

Отбранителност

Целта на патологичната лъжа е да ви манипулира. Ако оспорите нещо, което ви се струва нереално, той инстинктивно ще станат много отбранителен и дори ядосан.

Постоянно ви кара да се повтаряте

Ако ви хване със свален гард, патологичният лъжец често ще ви кара да повтаряте какво казвате, за да спечели време и да измисли нещо друго, в което да ви накара да повярвате.

Какво трябва да знаете за патологичния лъжец

Той прекарва много време да ви изучава. Така открива слабостите ви и се възползва от тях.

Той не изпитва емпатия и няма да се разкае за лъжите си. Този вид лъжци не изпитва угризения нито грижа.

Той ще използва всякакви тактики – психологически, емоционални и дори ако се наложи сексуални, за да постигне целта си. Фалшивото усещане за „връзка", което ще усетите с него му помага да ви влияе и да си играе с емоциите ви.

Няма лечение за патологичния лъжец. За да се промени, той трябва на първо място да приеме, че има проблем, което няма как да се случи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари