IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И книгите имат по няколко живота

9 април 2013 06 00

Вижте как книгите продължават живота си, след като съдържанието им вече не представлява интерес

Книгата на живота, Снимка: icraftgifts.com

Книгата на живота, Снимка: icraftgifts.com

Откакто се появиха компютърните технологии, сякаш мястото на книгите не е в библиотеката на дома, а в мазето или скрити в някой прашен шкаф. Малко са хората, които продължават да купуват тези хартиени продукти и да изпитват удоволствието от разгръщането на страниците им.

Но книгите имат няколко живота, точно като котките. И напоследък се заформя едно ново изкуство в култ към книгата. И то не заради нейното съдържание, а поради факта, че тя сама по себе си е творчески продукт – от корицата до последната страница.

Талантливи артисти от целия свят намират начин отново да привлекат вниманието на публиката към книгата и да я запазят във вечността.

Един от тях е играта с нейните страници, които буквално оживяват. С малко въображение, от тях се образуват релефни фигури, които въздействат по-магически, отколкото всички изписани редове по тях.

Снимка: icraftgifts.com

Една от тях е „Книгата на живота", създадена от Дейвид Краков. Той бил вдъхновен от живота на Раби Йоси Райчик – човекът, спасил хиляди човешки животи от ужасяващите ефекти на експлозията в Чернобил. Страниците на това произведение на изкуството са пълни с цветовете на десетки пеперудки, които буквално „политат" от тях.

Кара Барер пък решава да вдъхне нов живот на пожълтелите книги, чиито страници са застрашени от разлагане. Тя търси години наред изоставени и забравени книги, които изрязва по специфичен начин, докато не се превърнат в красиви скулптури.

Снимка: icraftgifts.com

„Ненужните" страници може да направят и дома ви по-красив и креативен. Вази и лампи от хартия придават колорит на интериора. А ако ви е омръзнало от белите стени, не бързайте да купувате тапети и бои, защото те ще станат по-автентични, когато хиляди корици ги покрият.

Снимка: icraftgifts.com

Маркос Сабоя решава да мотивира своите съграждани да почетат като ги вкара в лабиринт от книги. Бразилецът събира 250 000 книги , с които покрива площ от 500 кв. м. На места височината на стените достига 2,5 м.

Снимка: icraftgifts.com

А вие какво правите с вашите книги?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

vipera ( преди 11 години )
Моите книги бих ги дала на някой да ги прочете, няма да ги кълцам и боясисвам!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар