IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алегрия“ – приказката на Цирк дю Солей, която ще разтърси света ви

22 септември 2013 07 00

Днес е последният ви шанс да гледате невероятното представление на Цирк дю Солей

Снимка: Cirque du Soleil

Снимка: Cirque du Soleil

В петък вечер София загуби своя облик на динамичен и сив град и се потопи в една приказка. Дори порасналите загубиха представа за реалността и изпаднаха в състояние на „алегрия" (Alegría), създадено от необикновените артисти на „Цирк дю Солей".

На испански „алегрия" означава състояние на невероятна радост, а у нас то се превърна в нещо повече – еуфория, възхищение, магия. Още със старта на шоуто човек забравя, че е дошъл на цирк. Типичните номера с животни ги няма, но вместо тях на сцената се разиграва бляскав спектакъл с приказни герои – мрачният, но завладяващ Фльор (който се смята за краля на сцената), бялата певица, която омайва не само с ефирната си визия, но и със завладяващ глас, нейната мрачна двойничка – черната певица, старите птици, които създават смут на сцената и с уродливите си лица веднага се превръщат в негативни герои, белите ангели – пъргави, царствени и смели, подсилващи с присъствието си всеки номер от сюжета и разбира се нимфите и клоуните.

Снимка: Cirque du Soleil

В началото просто стоиш и гледаш. Не откъсваш поглед от цветната сцена и великолепните костюми на артистите. После тя запява...Бялата певица ... и изпадаш в транс. В красив, приказен транс, който те успокоява, завладява и развълнува. От тавана се спускат две фигури и започват да правят чудеса с гравитацията и тялото си, придържайки се на трапец. Да, звучи ви познато, защото подобен номер е част от всяка циркова програма. Но в „Алегрия" това е различно. Под акробатите се суетят фигури. Певицата пее в синхрон с всяко тяхно движение, а гъвкавите тела на дуото се извиват в красиви форми и се превръщат в едно цяло.

Снимка: Reuters

Музиката се променя. Става динамична и отсечена. Сцената се променя и 10 души показват какво е да си най-добрият в акробатиката на земя. Зениците се движат ту наляво, ту надясно и се чудиш как са толкова бързи, как не им се завива свят... Затаяваш дъх при поредната серия кълба във въздуха и стискаш очи, страхувайки се да не се спъне някой или да се приземи накриво. Няма такава опасност! Те са го правили стотици пъти!

Снимка: Reuters

Тъкмо решиш, че най-сложните изпълнения се правят от мъже и на сцената застава една фина госпожица, която манипулира обръчи с голяма лекота. Просто трябва да видите на какви места тя може да върти обръч и колко пластична е, докато го прави. Два, три, четири, пет, шест... обръчите стават повече и повече и всички се въртят с различна част от тялото едновременно. Божествено! Това е магия!

Снимка: Cirque du Soleil

Две красиви дами с наметки от пера пристъпват смело една до друга. В залата се чува шушукане – „Тези не са ли китайки?". Не! Монголки са и са най-гъвкавите същества, които съм виждала на екран или на живо. Тялото им се извива като змийско и една върху друга правят уникални фигури. Синхронът им е забележителен! А музиката продължава да те упоява...

Снимка: Reuters

Всички артисти от „Цирк дю Солей" са като „жената-каучук" и това едва ли изненадва някого. Но когато го гледаш пред себе си, не може да не си кажеш „Уау", уау, на чевръстия мъж, който си играе с огъня с ледено спокойствие. Скача, премята се, гори дланите и краката си без да издаде звук, докато жонглира с огнените пръти в ръце.

Снимка: Cirque du Soleil

Уау, на мъжа, който лети из цялата зала с помощта на ластик. Ето как мускулите могат да изглеждат грациозно!

Уау, на акробатите, които се премятат по 5-6 пъти във въздуха изстреляни от тънката, пластична „летва", придържана от колегите им.

Снимка: Cirque du Soleil

Уау, на мускулестия артист, чиито плочки са резултат от изключително трудните маневри, които прави на два метални пръта. Сякаш гледаш професионална стриптийзьорка, която обаче не цели да те съблазни, а да ти покаже какъв потенциал има човешкото тяло и как то може да приема всякакви форми, опирайки се само на длан, върху метален прът.

Снимка: Cirque du Soleil

О, да, шоуто Алегрия си заслужава всяка секунда, защото Цирк дю Солей знае как да те потопи в магическия свят на човешките възможности. Създаден през 1984 г., днес циркът има над 5000 служители, от които 1300 артисти. Винаги различен, винаги интересен и завладяващ, той има публика от над 100 млн. души, като само през тази година представленията му са събрали над 15 млн. зрители.

Дали си струва да станете част от публиката? Ако обичате красотата, изяществото и магията – отговорът е ДА! Все още имате този шанс, защото последното представление на тези вълшебници е днес (22.09) в зала „Арена Армеец".

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Вълшебно, прекрасно, завладяващо....Пренася те в съвсем друг свят!Зад Пищнте котюми и гримирани лица се чудех дали това наистина са човешки същества-до такава степен ми се струваше, че са надминали човешките възможности всички артисти, който видях. Зрелищщно е и наистина заслужава да се види!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар