IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете при корекция на срамните устни при жените

10 май 2016 14 10

Какво не знаем за лабиопластията?

Снимка: sydneycosmeticspecialists.com.au

Снимка: sydneycosmeticspecialists.com.au

Лабиопластията е хирургична интервенция, която има за цел да подобри външния вид на малките и големите срамни устни при жените.

Всъщност процедурата се извършва по мотив на една от причините – дискомфорт или нужда от козметична промяна. И в двата случая обаче се крият едни и същи рискове.

След като все повече жени по света предприемат стъпка към пластичната хирургия, е редно да потърсим мнението на експертите относно скъсяването на срамните устни. Ето какво споделя проф. д-р Алиса Дуек от Ню Йорк пред Cosmopolitan, гинеколог и преподавател в Университета по медицина в Моунт Синай.

1. Възможно ли е лабиопластията да не е необходима?

Д-р Дуек казва, че жените първоначално обмислят да се подложат на процедурата във възрастта от 15 до 21 години. „Жените смятат, че всички вулви трябва да изглеждат еднакво и ако тяхната не е като останалите, нещо не е наред“, смята д-р Дуек. „Ако трябва да съм откровена, по-голямата част от извършените процедури са безсмислени. Не само жените, а и всички хора трябва да разберат, че няма такова нещо като съвършена анатомия – всеки е различен. Както няма два еднакви пениса, така няма и две еднакви вулви“, смята лекарят.

2. Но въпреки изреченото дотук, лабиопластията е наложителна в някои случаи. В кои?

Д-р Дуек разкрива, че при някои жени малките срамни устни са толкова огромни, че те изпитват дискомфорт при поставяне на тампон. Същото усещане имат и при полов акт – болезнено прищипване или парене. Това според нея са обективните причини за извършване на хирургична намеса.

Според нея съществува и още една причина – психологическа. Ако човек дотолкова не може да понесе външния вид на своя полов орган, той неминуемо ще се подложи на интервенцията.

3. Процедурата е сложна, но кратка

„Съществуват много начини, по които тя да се извърши“, успокоява д-р Дуек. Използва се упойка, а няколко часа след интервенцията пациентите биват изпращани в домовете си. „В зависимост от нуждите на пациента, вулвата може да бъде променяна от голяма в по-малка или изравнявана. В общия случай се обръща внимание на срамните устни и намаляването на размера им“, разказва медицинското лице. Престоят на хирургическата маса трае от 15 минути до 1 час.

4. Възстановителният процес е напрегнат и заплетен

Според д-р Дуек процесът по следоперативно възстановяване се пренебрегва от жените, а е изключително важен. Поддържането на отлична хигиена е критичен момент за заздравяването на тъканите. На пациентите се дават специални ванички, в които те да сядат, потапяйки онази част от тялото си в солни и дезинфекционни разтвори.

Препоръчва се след измиване на оперираната област тя да бъде обдухана със сешоар. По този начин се елиминира влагата, която иначе би спомогнала за развиване на инфекция. Тази практика се повтаря по три пъти дневно в рамките на 2 седмици. Препоръчително е да се носят по-отпуснати долнища, най-вече през нощта. Предписват се и антибиотици.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Дедо Фъч ( преди 7 години )
Пациентките,а не пациентите.Мъжете нямат споменатите зони.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар