IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истински истории за травмите от порнографията

8 юли 2016 16 00

Мъжете губят потентността си, жените са отвратени

Истински истории за травмите от порнографията

Няма две мнения по въпроса, че порно филмите са най-популярното съдържание в медийното пространство. По данни на „Журнал за интернет право“ (Journal of Internet Law) печалбите от продажби на порнография онлайн, сумарно с тези в секс магазините, възлизат на общо 30 милиарда долара. Изданието съобщава още, че след преброяване в глобалната мрежа са установили наличието на 15 милиона сайтове за разпространение на секс филми.

И докато интернет трафикът, насочен към секс медиите, продължава да се засилва с всяка минута, нови и нови настроения започват да се прокрадват сред поколенията, пише Cosmopolitan. Докато по-младите са все по-облъчвани от еротиката, която срещат на всеки виртуален сантиметър, данните изненадващо показват как поколението „Y“ (родените след 1980 г.) активно отбягват филмите „XXX“.

В плен на еротиката

Алекс Роудс е 27-годишен мъж от Щатите. Той разказва, че когато бил на 11 за пръв път се срещнал със забавните филмчета. Всичко станало съвсем случайно. Докато сърфирал в пространството, изведнъж пред него се отворил нов прозорец, от който автоматично се стартирало някакво порно. Алекс си спомня, че мигновено почувствал силна обвързаност с голата плът на порно актрисата. Споменава, че било хубаво, но малко по малко го довело към пристрастяване.

Всичко това се случва в началото на 2000-та година, когато интернетът вече започвал да канализира избълваната порнография от продуцентските къщи, а родителите не били в силата си да спрат еротичната инвазия.

Алекс смята, че тийнейджърските хормони, в комбинация с достъпа до сексуално видео безкрай, са го довели до абсолютна форма на пристрастеност – гледане нонстоп. И това преди още да е имал възможността да почувства реалния сексуален контакт. „Преди да навърша 14 години гледах по десетина пъти на ден“, разказва Роудс. В паузата между самозадоволяванията Алекс играел видеоигри.

Е, какво от това?

Днес 27-годишният Алекс Роудс разказва как сексуалните му навици са повлияли неблагоприятно на социалния му живот, снижавайки самочувствието му. „Имах приятели, но имах огромен проблем с говоренето и комуникацията, най-вече с жените. Изпуснах куп възможности от младостта си“, откровен е той.

След цялото това мастурбиране младият мъж успешно протрил гениталиите си. Стигнало се дотам, че се появила и раничка. Но това не спирало Алекс, той бил пристрастен към порното и нямало какво да спре желанието му – нито воля, нито външен фактор.

Когато бил на 19 Роудс бил толкова зависим от порнографията, че получил еректилна дисфункция при първия си сексуален контакт. За да „вдигне самолета“, Алекс фантазирал за любимия си порно сюжет... С навлизането в 20-те си години той започнал да разбира за действителната вреда от денонощното си забавление – реалната невъзможност да прави секс с жена.

Историята завършва с щастлив край. Алекс намира специализирана помощ и след много борба със себе си, той успява да остави ръката си перманентно в десния джоб.

Вредно ли е порното?

Да, вредно е, но когато прекаляваме с него. Опасността, която се крие в така приятния навик, е да загубим чувството си за обвързаност с друг човек. Самата нужда се изпепелява, заместена е от екрана.

През онази част от живота си Алекс е бил неспособен да изпита истинско чувство на еуфория и през цялото време е бил някак неспокоен и напрегнат. Нуждата от оргазъм била обсебила ежедневието му точно както наркотиците притежават умовете на наркозависимите.

Според психолога Джеймс Плауд оргазмът, който изпитваме след дълготрайното гледане на секс филми, има същите характеристики, каквито има и индуцираната от наркотици еуфория. Но разбира се, видеото не е като спринцовката. За да придобиете зависимост към порно филми трябва да бродите с мишката ежедневно, часове наред.

А някои хора се страхуват, че порното ще ги убие

Страхът, че видео еротиката създава някакъв тип зависимост, започва все повече да се прокрадва в съзнанието на поколението „Y“. И въпреки че младите са облъчвани 24/7 от секс, много момчета и момичета в тийнейджърска възраст все повече започват да се дистанцират от тази така достъпна сексуална среда. Тяхното желание е да не допускат в себе си нереалистичното разбиране за секс и красота.

22-годишната Мишел Хоскинс от Мичиган, професионалист в рекламния бранш, разказва как порното е убило връзката ѝ. Преди известно време тя прекратила взаимоотношенията си с млад мъж, който бил пристрастен към еротичните филмчета.

Зависимостта му буквално унищожавала интимния им живот. На Деня на влюбените той тайничко се затварял в банята с лаптопа си, прекарвайки определено време насаме с ръката си. „Това ме отврати. Накара ме никога вече да не погледна неща от подобен сорт“, разказва Мишел. Според нея мъжът ѝ си е мислел за персонажите от филмите, докато са правили любов, което за нея е отвратително.

Но да видим какво става от другата страна. Комикът Дан Наинан, прочул се със смехотворните си стендъпове, подкрепя горната теза по същата причина.

„Смятам, че порното унижава женския пол и го превръща в обикновена еротична стока. Аз мисля, че същината на порното окуражава мъжете да се държат зле с тях. Усещам как жените са използвани като вещи за забавление“. Актьорът признава, че в миналото, когато бил млад, е разпускал с еротично съдържание от типа, но след време го игнорирал.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари