Начинът, по който изглеждаме, може да повлияе на това доколко привлекателни сме за себе си, както и за останалите, особено когато става дума за цветове. Червеният цвят се свързва със страстта, любовта и дори секса.

Група германски изследователи откриват, че носенето на червено може да се отрази на начина, по който възприемаме своята привлекателност.

В данните на проучването, публикувано в European Journal of Social Psychology, хората, които носят червено, съобщават, че се чувстват физически по-привлекателни и сексуално по-възприемчиви от тези, които носят синьо. Това явление е известно като „червения ефект“.

То се базира на идеята, че цветът привлича вниманието към обекта, оцветен в червено. Увеличените нива на привлекателността се развиват от схващането, че хората забелязват лицето или обекта и след това го преценяват, а тази възприета преценка може да стане по-ясна или по-подчертана чрез червения цвят.

Още по темата

По време на проучване през 2008 г. се установява, че жените, които са облечени в червено, са оценени като значително по-привлекателни и сексуално желани от мъжете, отколкото когато същите тези жени са облечени в друг цвят.

Когато са облечени в червено, жените също са по-склонни да получат покана за среща, както и по-добро отношение.

Червеният ефект обхваща само мъжете и възприятията им за привлекателност, което означава, че този цвят не е от полза за жените сред други жени, не влияе на възприятията и по отношение на други техни качества.