IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почиствате дамската си чанта?

10 април 2014 13 10

Ако сте готови да изхвърлите изцапаната си чанта, прочетете първо тези съвети!

Снимка: stylesaint.com

Снимка: stylesaint.com

Когато вложите солидна сума в качествена дамска чанта, това е разумна инвестиция. Но с нея идват и специалните грижи за качествените и скъпи неща.

Ако случайно ги нараните или изцапате, невинаги е толкова лесно да влезете в първия магазин и да си купите други. Може би ще ви остане удоволствието да се наслаждавате на доскорошната си чанта единствено на снимките в Instagram.

Има някои мерки, които може да вземете, за да спасите скъпата си вещ и да продължавате да се чувствате модерна и стилна. С тяхна помощ ще може да се радвате максимално дълго на нещата, които обичате.

1. Хидратирайте кожата на чантата. От време на време е добре да намазвате чантата си с вазелин за кожа или в краен случай и с обикновен крем за ръце. Това предотвратява образуването на пукнатини и спира задълбочаването на драскотините. Използвайте мека четка, за да отстраните замърсяванията по кожата, след което разтрийте малко количество балсам. Изчакайте няколко минути, след което забършете повърхността – кожата ще поеме, каквото може.

2. Ако на подплатата на чантата се образува петно, което не може да изперете, използвайте бебешка пудра. Посипете малко върху петното и оставете за една нощ. На сутринта петното или ще е изчезнало напълно, или ще е избледняло значително.

3. За да почистите петно върху чантата си от велур, използвайте кора от изсъхнал хляб. Внимателно разтъркайте върху петното. Постепенно петното ще се разнесе и ще изчезне. За по-малки замърсявания може да използвате гума за молив или пила за нокти, с които да разтъркате замърсения участък.

4. Винаги използвайте козметичен несесер, в който да носите козметиката си в дамската чанта. Дори и едно червило е достатъчно, за да направи големи щети. А ако се разсипят сенките с блестящи частици, може да ви затрудни повече в почистването.

5. В случай, че пудрата или сенките наистина се разсипят в чантата ви, използвайте мокра кърпичка за грим, която ще почисти много добре.

6. Къде държите чантата си? Не я поставяйте върху твърде студени повърхности, а велурът и кожата не е добре да държите на пряка слънчева светлина. Това може да промени цвета и текстурата на материята. Когато не носите чантата си, не я оставяйте празна и смачкана. Поставяйте в нея няколко найлонови торби, които да запазят формата ѝ.

7. Ако държите няколко чанти накуп в шкаф или на рафт, не е добре да са нагъсто една до друга – кожата трябва да диша. Затова най-добре ги съхранявайте на закачалки или в отделни кутии.

8. Никога не слагайте в чантата си с прекалено много неща. Това може да промени формата и структурата ѝ и да нарани кожата и ципа.

9. За да премахнете дъвка, залепена за чантата ви, използвайте четка за зъби – тя ще отстрани постепенно залепената дъвка, без да нарани повърхността на материята.

10. При определени условия, може да перете чантата в пералня. Може да звучи налудничаво, но понякога кожената чанта също може да бъде изпрана в пералня. Това важи обаче само за старата ви чанта, която така или иначе има мека и неправилна форма, тип торба. Но ако чантата ви е нова и с твърда форма, никога не я перете по този начин.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )