IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко, което не знаете за висшата мода

2 февруари 2015 09 14

Какво е специфичното на този тип колекции?

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Красотата на колекциите висша мода се дължи на ексклузивното представяне на най-доброто, което може да създаде модната индустрия.

Към изкуството на рисуване на даден модел до неговата реализация с най-луксозни материи, техники и майсторство на кройката, се добавя лимитираният характер на изделията.

Колекциите висша мода са своеобразно портфолио на дизайнерите пред света, с което доказват своите умения, разграничавайки се от индустриалния и консуматорски характер.

Прецизното внимание, което се отделя на всеки един детайл, може да коства над 800 часа задълбочена работа само върху една рокля.

Специалните линии са известни с това, че нямат определен бюджет, което дава пълна свобода на техните създатели да материализират и най-смелите си мечти.

Какво обаче не знаем за висшата мода? Кои са въпросите, които често сме си задавали, но така и не сме намирали точните отговори?

Вижте сами.

1. Време

Един от най-често задаваните въпроси относно колекциите висша мода е колко точно време отнема създаването им. Както вече споменахме, някои произведения отнемат на своите дизайнери над 700 часа усърдна работа, тъй като се използва основно ръчната изработка на сложни детайли.

2. Периодичност

Колко често има представяне на колекции висша мода и къде са ситуирани те? Дизайнерите представят два пъти в годината линии висша мода. Ревютата се провеждат през януари и юли в Париж.

3. Притежател

Кой всъщност носи произведенията висша мода? Да, с всяко едно ревю се чудим все повече и повече кой е този човек, който има повод да закупи подобно изделие. В света има над 2000 постоянни клиенти на предложенията от колекциите висша мода. В миналото основните клиенти са били част от френския елит, но с днешна дата се правят поръчки и от дестинации като Русия и Китай.

4. Дизайнери

Едни от основните модни къщи, които представят своите колекции висша мода, са Christian Dior, Chanel, Valentino и Elie Saab. Някои други, като Viktor & Rolf и Zuhair Murad, са като „гост“ дизайнери.

5. Цена

Колко точно струва един модел от висша мода? В най-смелите ни мечти сме си „заплювали“ дадени рокли или силуети, надявайки се някой ден да имаме възможност и разбира се, повод да се появим с тях. Средната начална цена стартира от около 10000 $ за дневни предложения, а вечерните рокли могат да бъдат в пъти по-скъпи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари